Minden vezeték nélküli átviteltechnikát használó készüléknek, így az URH rádiós eszközöknek is kiemelten fontos része az antenna.

Manapság az URH rádiós eszközök az élet minden területén jelen vannak; a honvédelem és rendvédelem  mellett az államigazgatás számos más hivatalos szerve is használ ilyen eszközöket. Az állami szektoron kívül a „civil” életben is számos területen használják a rádiókat, a szállítmányozástól kezdve az őrzés-védelmen át egészen a különféle hobbitevékenységekig. Az URH adóvevő készülékek nélkülözhetetlen eleme az antenna, amely egyaránt képes adott tartományú elektromágneses hullámok sugárzására és vételére, így biztosítva a hang- vagy az adatkommunikációt.

De milyen antennákat ismerünk, és milyen eltérések vannak az egyes típusok között?

 

Antennatípusok felhasználási mód szerint

A hétköznapokban a felhasználók leggyakrabban magukon a kézi rádiókon (URH rádió) találkoznak antennával.  Ezt fajta antennát gyakran "gumiantennának" is szokták nevezni, mivel magát az antennát egy rugalmas gumi vagy műanyag burkolat védi.  A gumiantenna tervezésekor a kényelmet és a használhatóságot tartják leginkább szem előtt, az antenna hatékonysága (nyeresége) nem a legfontosabb szempont. Természetesen a gyártók a gumiantennák tervezésekor mindent megtesznek, hogy a kompromisszumok mellett a lehető legjobb karakterisztikájú antennát tegyék a kézi eszközökre. A gumiantennák nem hangolhatóak, de jellemzően nagyobb frekvenciasávokat fognak át.

Egy másik gyakran felfedezhető antennakategória a gépjárművekre rögzített antennáké. A "mobilantantenna" lehet fixen rögzített (befúrt), vagy mobil rögzítésű (pl. mágneses talp segítségével a járműre helyezett). A rádióberendezések a gépjárművek belsejében a vezetőhöz közel kerülnek telepítésre. A gépjárművek kasznija hasonlatos egy Faraday-kalitkához: a fém jelentősen árnyékolja a rádióhullámokat, ez pedig teljesítményromlást eredményez a járműben használt rádiós eszközök használatakor. A gépjárműantennák célja, hogy a jármű belsejében levő rádiókészülékek adását és a vételét szolgáló antennák a fémházon kívülre kerülhessenek. 

A gépjárműantennák precíz hangolással (vágás) pontosan a használt frekvenciára illeszthetők, ami a legjobb hatékonyságot az állóhullámarány (SWR érték) csökkentésével biztosítja a használni kívánt frekvencián.

Az épületeken, bázisállomásokon és adótornyokon használt antennák célja, hogy egy fixen telepített rádiós eszközt (pl.: átjátszó állomás, stabil rádió) kiszolgáljon. Ezek, méretükben és hatékonyságukban is jelentősen eltérnek a kézi rádiókon használt antennáktól. A bázisantennák tervezésekor leginkább a legjobb rádiós teljesítmény játszik szerepet.

Irányított vagy körsugárzó bázisantennát telepítsünk?

Egy fix pontra telepített átjátszóállomás vagy rádióadó antennája mindig egy mérnök által megtervezett, és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) által engedélyezett rendszer része. Az ilyen berendezések nagy teljesítményűek és akár 50-100km távolságot is képesek áthidalni. A Hatóság egyik feladata az engedélyezni kívánt frekvencia akár államhatárokon is átnyúló koordinációja, ami biztosítja, hogy mi sem zavarunk senkit és minket sem zavarnak más sugárzó berendezések.

Amennyiben két fix telepítésű (állandó telephelyű) állomást akarunk összekötni, jellemzően az irányított antennák jöhetnek szóba. Az irányított antennák sajátossága, hogy egy szűk sugárzási szögben nagyon nagy nyereséggel tudnak működni (adni és venni), míg azon kívül inkább veszteségesek, vagyis ezekből az irányokból kevésbé érzékenyek a zavarokra és más állomások jeleire.

Amennyiben két vagy több mozgó állomás (pl.: kézi, mobil rádiók) kommunikációját szeretnénk segíteni egy átjátszóberendezéssel, úgy jellemzően a körsugárzó antennák jelentenek megoldást. Az irányított antennákhoz képest ezek kisebb nyereséggel működnek, de a tér minden irányába egyenletesebb lefedettséget biztosítanak.

Antenna sugárzási szerkezete
Antenna típusok

Antennák és a rádiós állomás összekötése

Az antennákat koaxiális kábellel kötjük be a rádiós berendezésbe. A koaxkábelek közül többféle átmérőjű és felépítésű közül is lehet választani.
Hogy milyen típusú koaxkábelek érhetőek el kínálatunkban, illetve mikor és milyen kábelt érdemes használni,  hamarosan folytatódó blogtémánkban később lesz még szó.