Minden vezeték nélküli átvitel technikát használó készüléknek fontos része az antenna. Az URH rádiós eszközöknek is kiemelten fontos része az antenna.

Manapság az URH rádiós eszközök az élet minden területén jelen vannak a honvédelmi és rendvédelmi területektől kezdve az államigazgatás számos más hivatalos szerve használ ilyen eszközöket. Az állami szektoron kívül a „civil” életben is számos területen használják a rádiókat a szállítmányozástól kezdve az őrzés-védelmen át egészen a különféle hobbi tevékenységekig. Az URH adóvevő készülékek nélkülözhetetlen eleme az antenna, amely egyaránt képes adott tartományú elektromágneses hullámok sugárzására és vételére, így biztosítva a kommunikációt és az adatforgalmat.

De milyen antennákat ismerünk, és milyen eltérések vannak az egyes típusok között?

 

Antenna típusok felhasználási mód szerint

 

A hétköznapokban a felhasználók leggyakrabban a kézi rádiókon (URH rádió) találkozik antennával amit gumiantennának is szoktak nevezni. A gumiantenna tervezésekor a kényelmet és a használhatóságot tartják leginkább szem előtt így az antenna hatékonysága (nyeresége) nem a legfontosabb szempont. Természetesen a gyártók a gumiantennák tervezésekor mindent megtesznek, hogy a kompromisszumok mellett a lehető legjobb karakterisztikájú antennát tegyék a kézi eszközökre. A gumiantennák nem hangolhatóak, de jellemzően nagyobb frekvencia sávokat fognak át.

Másik gyakran felfedezhető antenna a gépjárművekre rögzített antenna amely lehet fixen rögzített (befúrt), vagy mobil rögzítésű (mágneses) antennák. A rádió berendezések a gépjárművek belsejében a vezetőhöz közel kerülnek telepítésre. A gépjárművek kasznija nagyon hasonlatos egy Faraday kalitkához így az jelentős árnyékolást azaz teljesítmény romlást eredményez. A gépjármű antennák célja, hogy a gépjármű belsejéből (Faraday kalitkából) a rádió adó antennáját a külvilágba helyezze. A gépjármű antennák precíz hangolással (vágás) pontosan a használt frekvenciára illeszthető ami a legjobb hatékonyságot (SWR érték) biztosítja.

Az épületeken, bázis állomásokon és adó tornyokon használt antennák célja, hogy egy fixen telepített rádiós eszközt (pl.: átjátszó állomás, stabil rádió) kiszolgáljon. Méretükben és hatékonyságukban jelentősen eltérnek a kézi rádiókon használt antennáktól. A bázis antennák tervezésekor leginkább a legjobb rádiós teljesítmény játszik szerepet.

Antenna típusok

Irányított vagy körsugárzó bázis antennát telepítsünk

 

Amikor egy fix pontra telepített átjátszó állomás vagy rádió adó antennájáról beszélünk az mindig egy mérnök által megtervezett és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) által engedélyezett rendszernek kell lennie. Az ilyen berendezések nagy teljesítményűek és akár 50-100km távolságot is képesek áthidalni. A Hatóság egyik feladata az engedélyezni kívánt frekvencia határokon átnyúló koordinációja mely biztosítja, hogy mi sem zavarunk senkit és minket sem zavarnak a környező más sugárzó berendezések.

Amennyiben két fix telepítésű (állandó telephelyű) állomást akarunk összekötni ott jellemzően az irányított antennák jöhetnek szóba. Az irányított antennák sajátossága, hogy egy szűk sugárzási szögben nagyon nagy nyereséggel tud működni, azon kívül inkább veszteségesen.

Amennyiben két, vagy több mozgó állomást (pl.: kézi, mobil rádiók) szeretnénk lefedni egy átjátszó berendezéssel úgy jellemzően a körsugárzó antennák jelentenek megoldást. Az irányított antennákhoz képest kisebb nyereséggel, de tér minden irányába egyenletesebb lefedettséget lehet biztosítani.

Antenna sugárzási szerkezete

Antennák és a rádiós állomás összekötése

 

Az antennákat koax kábellel kötjük be a rádiós berendezésbe. A koax kábelek közül többféle átmérőjű és felépítésű közül is lehet választani.
Hogy milyen sokféle koax kábel érhető el és mikor milyen koax kábelt érdemes használni keresse hamarosan folytatódó blog témánkban.