Incidensek elemzése testkamerarendszerekkel

Elő- és utó-felvételek hasznossága és megoldásai

A Zepcam rendszere és szoftvere két nagyon fontos funkciót is nyújt, melyek a felmerülő bizonyítási eljárások során perdöntőek lehetnek: ezek az előfelvétel és az utófelvétel. 

Előbbi kiemelkedően fontos szerephez juthat, hiszen a rögzítés gomb megnyomása előtti időszakot is menti a készülék, ezáltal teljesebb képet kaphat a felvételt vizsgáló személy, az esemény előzményeiről is rendelkezni fog információkkal. A funkció paraméterezhető, így különböző hosszúságú előzmény állhat rendelkezésre a rögzítések során.

Az utófelvételek az esemény lecsengéséről és utóhatásáról nyújthatnak nélkülözhetetlen információkat; ezáltal szintén teljesebb információra tehet szert a vizsgáló a későbbi eljárások és vizsgálatok során. Az utófelvételek elemzésével képet kaphatunk a felhasználó eseményre adott reakciójáról, a környezet és a többi résztvevő reakcióiról, az esetlegesen keletkezett károkról és a bekövetkezett eseményekről, valamint számos egyéb esemény által kiváltott hatásról.

Ezen funkciók számtalan esetben nyújtottak már mindent eldöntő bizonyítékot a Zepcam rendszereit használó országokban. Alább egy konkrét eset látható, egy futár összekülönbözése a parkolóellenőrökkel Finnországban. A felvételen kivehető minden történés, látjuk, hogyan eszkalálódott a helyzet egyre rosszabb irányba. 

Megjegyzés: a felvételen látható továbbá a Zepcam egy másik funkciója, a felvétel bizonyos részeinek kitakarása, illetve a hang torzítása. Így közvetlenül a rendszerből nyerhetünk olyan felvételt, amit a személyiségi jogok megsértése, vagy nem kívánt információk megosztása nélkül tudunk elérhetővé tenni. Az eredeti felvétel kiválóan alkalmas volt az eljárás lefolytatásához, a módosított felvételt pedig oktató és bemutató jelleggel lehetett nyilvánosságra hozni.

A testkamerarendszerek használata érintett félre hatással lesznek, nem csak a felvett személyekre, de a kameraviselőre és a környezetre is. Statisztikák szerint a problémás alkalmazottak hozzáállásában is jelentős változások következtek be, ami hosszú távon a munkaadóknak és a munkavállalóknak is kedvező változást hoztak.

Irányítás, Élő kép közvetítése, helyzetmeghatározás

Ezen a felvételen holland motoros rendőrök láthatók az eindhoveni maraton biztosítása közben. A felvétel nem teljes, de képet kaphatunk arról, mennyi információt biztosíthat egy testkamera használata egy ilyen esemény kapcsán is. A kamera akkor is szinte mindenről tud adatokat küldeni és rögzíteni, ha motoron halad a járőr, vagy éppen járművét hátrahagyva gyalogosan lát el feladatokat, mindezt a központ közvetlen irányítása alatt, élő kapcsolattal.

Az élő kép lehetővé teszi, hogy az irányítás több információhoz jusson a helyszínről, azokat figyelembe véve tudja meghozni döntéseit. A GPS helyzetmeghatározás lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló személyek közül a legközelebbit, vagy ismerve a rendelkezésre állók képzettségét és felszerelését, a legmegfelelőbbet tudja a helyszínre küldeni. Az adatok alapján érkezési idő is becsülhető, mely szintén rendkívül hasznosnak bizonyul a legtöbb esetben. A GPS-pozíció, a dátum és idő, valamint egyéb információk a rögzített felvételen megjeleníthetőek, így későbbi felhasználás során is rengeteg információt nyújtanak az eseményekről.

Ugyanakkor az élő kép biztosítása számos további lehetőséget is nyújt, például a sürgősségi szolgálatok élő testkamerákat használhatnak életek megmentésére, hiszen a megfelelő irányítás jelentősen növeli a túlélés esélyét és az elsősegélynyújtás hatékonyságát még akkor is, ha a helyszínen nem tartózkodik szakképzett személy. Néhány, a gyártó által megjelölt információ az sürgősségi szolgálatot ellátó szervezetek testkamera-alkalmazása kapcsán:

  • nincs szignifikáns különbség a diagnózisban a helyszíni és a sürgősségi orvos által végzett videó diagnózis között, ami azt jelenti, hogy az élő közvetített felvételeken alapuló diagnózis ugyanolyan megbízható lehethttps://www.jmir.org/2016/12/e314/
  • az oxigénadagolás helyes kezelése szignifikánsan magasabb arányú volt, ha élőben közvetített felvételeken keresztül támogatták https://www.jmir.org/2016/12/e314/
  • a távorvoslás élő közvetített videó formájában határozottan releváns a pre-hospitális egészségügyi ellátás jövője szempontjábólhttps://www.nature.com/articles/s41598-020-75149-8
  • jobb minőségű betegdokumentáció, ami minimalizálja a pontatlanságokathttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27636021/
  • a mentősök egyetértettek vagy semlegesek voltak azzal az elképzeléssel kapcsolatban, hogy a telemedicina javította a betegek ellátási tapasztalatait, különösen a diagnózis és a betegek elégedettsége terénhttps://www.jems.com/exclusives/perspectives-on-telemedicine/

Adatbiztonság testkamerák esetében

A felvételeknek nem csupán az elkészítése indokolt, de azok tárolása és felhasználása is kiemelkedően fontos. Az adatvédelem kiemelt szempont a felhasználásuk és tárolásuk során. Ehhez ad meg minden lehetséges támogatást a Zepcam rendszere, mely jogosultságkezelésével, titkosításával és protokolljaival könnyen kezelhető és biztonságos hátteret biztosít.

  • Jogosultságkezelés: A jogosultságokat felhasználónként, csoportonként, eszközönként is változtatni lehet, így megelőzhető és elkerülhető a felvételek illetéktelen kezekbe kerülése, azok nem megfelelő felhasználása.
  • Szerepek:A felhasználók rendszerben beállítható szerepköre határozza meg, milyen feladatokat végezhetnek el, ami a hatékony munkavégzésen túl a megfelelő biztonságot is képes garantálni a rendszer működése során.
  • Felvételek kezelése:a felvételeket csak a megfelelő jogosultságokkal rendelkező személy(ek) és csoport(ok) képesek kezelni, akár már a megtekintés szintjén is. A bizonyítási eljárásokhoz, esetek kezeléséhez, elemzésekhez, kiadott közleményekhez a rendszer képes vágni, és cenzúrázni a felvételeket, de azt csak másolatokon teszi meg: az eredeti felvétel elérhető és felhasználható marad annak a rendszerből történő törléséig.
  • Adatbiztonság:A rendszer, azaz az eszközök, a dokkolók és a szerver (legyen az helyszínre telepített vagy felhő alapú), AES 256 bites titkosítást használ, ez által az adatok mozgása is védve van az illetéktelen hozzáféréstől a folyamat minden pontján. A rendszerre csatlakozó eszközöket adott szerver hitelesíti.
  • Naplózás:A rendszer figyelemmel kíséri az elvégzett műveleteket, még felvételek megtekintése szinten is, így a kellő jogosultsággal rendelkező személyek teljes felügyelettel és ellenőrzéssel rendelkeznek a működése felett. Visszaellenőrizhető minden elvégzett művelet, ami nem csak hatékonyságnövelés miatt lehet hasznos, hanem az adatkezelés és adatbiztonság szempontjából is.