Incidensek elemzésének fokozása testkamera rendszerekkel

Elő- és utó-felvételek hasznossága és megoldásai

A Zepcam rendszere és szoftvere két nagyon fontos funkciót is nyújt, melyek a felmerülő bizonyítási eljárások során perdöntőek lehetnek: Ezek az elő-felvétel, és az utó-felvétel. 

 

Előbbi kiemelkedően fontos szerephez juthat, hiszen a rögzítés gomb megnyomása előtti időszakot is menti a készülék, ezáltal sokkal szélesebb képet kaphat a felvételt vizsgáló személy, az esemény előzményeiről is rendelkezni fog információkkal. A funkció állítható, így különböző hosszúságú előzmény állhat rendelkezésre a rögzítések során.

 

Az utó-felvéltelek az esemény lecsengéséről, és utóhatásáról nyújthatnak nélkülözhetetlen információkat, ezáltal szintén szélesebb látókörre tehet szert a vizsgáló a későbbi eljárások és vizsgálatok során. Az utó-felvételek elemzésével képet kaphatunk a felhasználó eseményre adott reakciójáról, a környezet és a többi résztvevő reakcióiról, esetleges keletkezett károkról és bekövetkezett eseményekről, valamint számos egyéb esemény által kiváltott hatásról.

 

Ezen funkciók számtalan esetben nyújtottak már mindent eldöntő bizonyítékot a Zepcam rendszereit használó országokban. Alább egy konkrét eset látható, melynél egy futár összekülönbözése látható a parkolóellenőrökkel Törökországban. A felvételen kivehető minden történés, hogyan eszkalálódott a helyzet egyre rosszabb irányba. 

Megjegyzés: a felvételen látható továbbá a Zepcam egyik másik funkciója, a felvétel bizonyos részeinek kitakarása, illetve a hang torzítása, mellyel közvetlen a rendszerből nyerhetünk olyan felvételt, amit a személyiségi jogok megsértése, vagy nem kívánt információk nagyközönség elé tárása nélkül tudunk elérhetővé tenni. Az eredeti felvétel kiválóan alkalmas volt az eljárás lefolytatásához, a módosított felvétel pedig oktató és bemutató jelleggel a nyilvánosság számára történő felhasználásra.

 

Ráadásul a Testkamera rendszerek használata minden félre hatással lesznek, nem csak a felvett személyekre, de a viselőre és a környezetre is. Statisztikák alapján a problémás alkalmazottak hozzáállásában is jelentős változások következtek be, ami hosszú távon a munkaadóknak és a munkavállalóknak is kedvező változást eredményezett.

Irányítás, Élő kép közvetítése, helyzetmeghatározás

Ezen a felvételen holland motoros rendőrök láthatóak az Eindhoven-i maraton biztosítása közben. A felvétel nem teljes, de képet kaphatunk arról mennyi információt biztosíthat egy testkamera használata akár egy ilyen esemény kapcsán is. A kamera akkor is szinte mindenről tud adatokat küldeni és rögzíteni, ha motoron halad a járőr, vagy éppen járművét hátrahagyva gyalogosan lát el feladatokat, mindezt a központ közvetlen irányítása alatt, élő kapcsolattal.

Az élő kép lehetővé teszi, hogy az irányítás több információhoz jusson a helyszínről, azokat figyelembe véve tudja meghozni döntéseit. A GPS helyzetmeghatározás lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló személyek közül a legközelebbit, vagy ismerve a rendelkezésre állók képzettségét és felszerelését, a legmegfelelőbbet tudja a helyszínre küldeni. Az adatok alapján érkezési idő is becsülhető, mely szintén rendkívül hasznosnak bizonyul a legtöbb esetben. A GPS helyzet, dátum és idő, valamint egyéb információk a rögzített felvételen megjeleníthetőek, így a későbbi felhasználás során is rengeteg információt nyújtanak az eseményekről.

 

Ugyanakkor az élőkép biztosítása számos további lehetőséget nyújt, például a sürgősségi szolgálatok élő testkamerákat használhatnak életek megmentésére, hiszen a megfelelő irányítás jelentősen növeli a túlélés esélyét és az elsősegélynyújtás hatékonyságát még szakképzetlen végrehajtók esetében is. Néhány a gyártó által megjelölt információ az sürgősségi ellátó szervezetek testkamera alkalmazása kapcsán:

  • nincs szignifikáns különbség a diagnózisban a helyszíni és a sürgősségi orvos által végzett videó diagnózis között, ami azt jelenti, hogy az élő közvetített felvételeken alapuló diagnózis ugyanolyan megbízható lehethttps://www.jmir.org/2016/12/e314/
  • az oxigén adagolás helyes kezelése szignifikánsan magasabb volt, ha élőben közvetített felvételeken keresztül támogatták https://www.jmir.org/2016/12/e314/
  • a távorvoslás élő közvetített videó formájában határozottan releváns a pre-hospitális egészségügyi ellátás jövője szempontjábólhttps://www.nature.com/articles/s41598-020-75149-8
  • jobb minőségű betegdokumentáció, ami minimalizálja a pontatlanságokathttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27636021/
  • a mentősök egyetértettek vagy semlegesek voltak azzal az elképzeléssel kapcsolatban, hogy a telemedicina javította a betegek ellátási tapasztalatait, különösen a diagnózis és a betegek elégedettsége terénhttps://www.jems.com/exclusives/perspectives-on-telemedicine/

Adatbiztonság testkamerák esetében

A felvételeknek nem csupán az elkészítése indokolt, de azok tárolása és felhasználása is kiemelkedően fontos, ráadásul az adatvédelem kiemelt szempont felhasználásuk és tárolásuk során. E feladatok ellátásához ad meg minden támogatást a Zepcam rendszere, mely jogosultság kezelésével, titkosításával és protokolljaival könnyen kezelhető és biztonságos hátteret biztosít.

  • Jogosultság kezelés: A jogosultságokat felhasználónként, csoportonként, eszközönként is változtatni lehet, így megelőzhető és elkerülhető a felvételek illetéktelen kezekbe történő kerülése, azok nem megfelelő felhasználása.
  • Szerepek:A felhasználók szerepekkel történő ellátása predesztinálja milyen feladatokat láthatnak el, ami a hatékony munkavégzésen túl a megfelelő biztonságot is képes garantálni a rendszer működése során.
  • Felvételek kezelése:a felvételeket csak a megfelelő jogosultságokkal rendelkező személy(ek) és csoport(ok) képesek kezelni, akár megtekintés szintjén is. A bizonyítási eljárásokhoz, esetek kezeléséhez, elemzésekhez, kiadott közleményekhez a rendszer képes vágni, és cenzúrázni a felvételeket, de azt csak másolatokon teszi meg, hogy az eredeti elérhető és felhasználható legyen annak a rendszerből történő törléséig.
  • Adatbiztonság:A rendszer az eszközök és dokkolók, illetve eszközök, dokkolók és a szerver (legyen az helyszínre telepített vagy felhő alapú), AES 256 bites titkosítást használ, ez által az adatok mozgása is védve van az illetéktelen hozzáféréstől a folyamat minden részében. A rendszerre csatlakozó eszközöket adott szerver hitelesíti.
  • Naplózás:A rendszer figyelemmel kíséri az elvégzett folyamatokat, még felvételek megtekintése szinten is, így a kellő jogosultsággal rendelkező személyek teljes felügyelettel és ellenőrzéssel rendelkeznek a működése felett. Visszaellenőrizhető minden elvégzett folyamat, ami nem csak hatékonyságnövelés miatt lehet hasznos, hanem adatkezelés és adatbiztonság szempontjából is.