A PoC (PTToC) betűszó a Push to Talk over Cellular rövidítése, melyet szabad fordításban talán a “rádió adó-vevő szolgáltatás mobiltelefon hálózaton keresztül" ad vissza a legérthetőbben.

_

Csoportkommunikáció kompromisszumok nélkül


A PoC technológia internet alapú adó-vevőivel megteremtette a kézi és mobil rádiók új generációját, amely GSM hálózaton keresztül létesít kapcsolatot a flottában lévő eszközök között. Ez a megoldás ötvözi mind az URH rádiók mind pedig a mobiltelefonok leghasznosabb tulajdonságait, ezzel biztosítva a stabil, biztonságos és földrajzi korlátoktól szinte teljesen független csoportkommunikációt végfelhasználói számára.
_

PoC Rádiók - Rádiórendszer korlátok nélkül


A PoC RÁDIÓK segítségével nagyobb területen történő rádiózást tehetünk lehetővé költséghatékony módon. Ezáltal kiváló alternatívát biztosítva a korábban elterjedt analóg VHF / UHF rádiórendszereknek, melyek esetében az infrastruktúra kiépítése rendkívül költséges volt, ha megyei vagy országos lefedettségre volt a felhasználónak szüksége. Ilyen esetekben sok felhasználó a csoport kommunikáció lehetőségéről lemondva leginkább a GSM telefonok használatát részesítette előnyben az utóbbi másfél évtizedben. Ezen kompromisszum megszüntetését teszi lehetővé e PoC technológia.

A rádiós felhasználók többé nem kötődnek az átjátszóállomások
és a bázisállomások hatósugarához, amelyeket a hagyományos
URH rádióhálózatokban használnak

_

Rádió? Mobiltelefon? Vagy mindkettő?


A PoC technológiájú rádiók a mobiltelefonok mintájára SIM kártyával és Android operációs rendszerrel üzemelnek. A működésük internet elérésen alapul akár a 2G, 3G, 4G hálózatot felölelő mobilinternet használatáról, akár kisebb terület vagy egy objektum besugárzását szolgáló wifi hálózatra való csatlakozásról beszélünk. Különbség azonban a telefonhívásokhoz képest, hogy ezeknél az eszközöknél nincs szükség tárcsázásra, csengetésre vagy várakoztatásra, mert a PTT megnyomásával azonnal továbbításra kerül a hangüzenet a flotta-, vagy a flottán belül létrehozott beszédcsatorna tagjai felé. Bizonyos típusokhoz pedig bluetooth kiegészítőket is csatlakoztathatunk kihasználva ezzel a wireless technológia kényelmét és praktikusságát.
_

Hogyan működik?


A PoC hálózati szolgáltatások üzemeltetése többnyire a felhőben történik, de saját lokálisan telepített szerverek üzemeltetésére is van lehetőség szinte az összes PoC platform fejlesztőnél, és üzemeltetőnél. A mobilszolgáltatók biztosítják az átjáró/ útválasztó (gateway) szerepet, amivel biztosítják a mobilhálózat, és az üzemeltetők hálózatai, valamint a PoC szerverek között kapcsolatok felépülését.

A PoC rádiók támogatják a WLAN kapcsolatot is, amely képességük lehetővé teszi az eszközöket arra, hogy hívásokat bonyolítsanak olyan épületeken belül, vagy olyan földrajzi területeken ahol az LTE hálózat lefedettsége hiányos vagy korlátozott a csatlakozás lehetősége.

A PoC rádiók automatikusan, és zökkenőmentesen átváltanak LTE hálózatra, amikor a hívó fél kimozdul az épületből a WLAN hálózat hatótávolságán kívülre. Igénytől függően lehetőség van felhőalapú rendszer kiépítésére vagy a jóval magasabb információ biztonsági szempontoknak is megfelelő saját szerver-rendszer kiépítésére is.

PoC diszpécser felügyeleti központ

 

A PoC irányító- és diszpécser rendszerek a hatékony, modern munkaszervezés
eszközei, melyek lehetnek felhőalapú vagy Windows operációs rendszerre telepíthető programok. Lehetővé teszik, hogy a diszpécser kényelmesen, egy jól áttekinthető felületen keresztül lássa és kezelje a PoC kommunikációs platform valamennyi szolgáltatását: könnyedén kezelhetjük a beszédcsoportokat, rögzíthetjük a forgalmazást és küldhetünk üzeneteket; egyszerűen koordinálhatjuk a csapat munkáját és földrajzi helyzetüket a GPS alapú helymeghatározással.

_

A PoC jellemzői és előnyei:

Gyakorlatilag korlátlan nagyságú területen elérhető


Az országos lefedettségen túl a PoC a 3G/LTE és a WLAN hálózatokon keresztül biztonságos, azonnali, és roaming szolgáltatásokkal kombinálva globális kommunikációs megoldást biztosít a mai mobil munkaerő / felhasználók számára.

Nincs szükség saját infrastruktúrára!


Az ügyfélnek többé nem kell megvásárolnia, üzemeltetnie, karbantartania, és engedélyeztetni a rádióhálózati eszközöket mivel mindezt a mobilhálózat végzi, így csökkennek az üzemeltetési költségei. Ezzel arányosan nincs tervezési és engedélyezési költség sem.

Gyors telepítések


Mivel a mobilhálózati infrastruktúra rendelkezésre áll, a PoC rendszerek nagyon gyorsan telepíthetők. A PoC rádiók azonnal működhetnek, az előre telepített alkalmazások, és egy SIM-kártya segítségével. Az alap működéshez szükséges konfiguráció rövid idő alatt beállítható, a híváskiszolgálás rövid alatt már működőképes, de a részletesebb beállítások lehetővé teszik például a csoportok, vészjelzések, „földrajzi kerítés” létrehozását is egy web alapú diszpécseralkalmazáson keresztül.

Távoli programozás rugalmassága

A hagyományos URH/PMR hálózatokkal ellentétben, ahol a csatornakapacitás véges, a PoC platformok lehetővé teszik tetszőleges számú virtuális csatorna és annyi híváscsoport létrehozását, amennyit csak akarnak, beleértve a dinamikus vagy ideiglenes híváscsoportok létrehozásának lehetőségét is, mindezt akár távoli programozás keretében.

Push-to-Talk, csupán egy gombnyomás és máris beszélhet

A PoC technológia lehetővé teszi az előfizetők számára, hogy „egy-az-egyben” telefonáljanak. Egyéni hívásokat vagy csoportos hívásokat kezdeményezzenek és fogadjanak.

GPS, helymeghatározás

A beépített GPS-szel rendelkező PoC-eszközök lehetővé teszik a helymeghatározást egy diszpécser alkalmazáson keresztül. Ez egy alapvető eszköz pl. a távoli munkavállalók, csoportok menedzseléshez, ütemezéshez és nyomon követéséhez.

Az olyan PoC diszpécser alkalmazások, mint például a Geo-Fence

lehetővé teszi, hogy egy riasztás akkor lépjen működésbe, amikor az alkalmazottak belépnek egy veszélyes területre, vagy amikor a távoli alkalmazottak nem a számukra kijelölt területen végzik munkájukat.

Beszélgetések eltárolása

Nyomkövetés, szöveges üzenetküldés, beszélgetések tárolása, teljes körű naplózás mind a PoC platformhoz tartozó, általában web alapú diszpécser alkalmazások jellemzői.

Átjárhatóság a régi analog rendszerek felé

A PoC rádiórendszerhez elérhető ún. gateway eszközökkel megteremthető az átjárhatóság a hagyományos analóg és digitális URH rádiós rendszerek irányába, amely a fokozatos, ezáltal gazdaságos technológiaváltást teszi lehetővé.

NFC, ellenőrző pontok érintésének követése, naplózása

Készülék függő, de jellemző szolgáltatás, hogy az erre alkalmas PoC készülékek segítségével, nyomon követhető és naplózható például egy biztonsági szolgálatban részvevő alkalmazott tevékenysége egy adott területen előre elhelyezett leolvasási
pontok segítségével, azaz őrjárat ellenőrző funkcióval is felruházható a rendszer.

_

Kik használják a PoC technológiát?

A PoC szolgáltatásokat használó iparágak jellemzően alacsony induló költséggel bíró, nagy területű kommunikációt keresnek.
A PoC különösen hasznos olyan szervezetek és vállalkozások számára, amelyeknek szétszórt telephelyeken, folyamatosan változó munkavégzési területen, vagy mobil munkaerővel dolgoznak, mert számukra nem szükséges nagy kiterjedésű rádióhálózatokhoz szükséges infrastruktúrába fektetni.

  • Közbiztonság és biztonsági szektor
  • Szállítás és logisztika
  • Építőipar
  • Városgazdálkodás
  • Ingatlangazdálkodás
  • Energia és közművek
  • Kiskereskedelem
  • Rendezvényszervezés
  • Utazás és vendéglátás