A PoC (PTToC) betűszó a Push to Talk over Cellular angol nyelvű kifejezés rövidítése, amit szabad fordításban talán a “rádió adóvevő szolgáltatás mobiltelefon hálózaton keresztül" ad vissza a legérthetőbben.

_

Csoportkommunikáció kompromisszumok nélkül


A PoC technológia internet alapú adóvevői a kézi és mobil rádiók új generációját jelentik, amelyek GSM mobilinternet-hálózaton keresztül létesítenek kapcsolatot a flottában lévő eszközök között. Ez a megoldás az URH rádiók és a mobiltelefonok leghasznosabb tulajdonságait ötvözik: stabil, biztonságos, ugyanakkor földrajzi korlátoktól szinte teljesen független csoportkommunikációt biztosítanak a felhasználók számára.

A rádiós felhasználókat többé nem korlátozza a hagyományos URH hálózatokban használt átjátszóállomások hatósugara, az eszközök mindenhol működnek, ahol mobilinternet-lefedettség vagy WiFi internetkapcsolat rendelkezésre áll.

_

PoC Rádiók - Rádiórendszer korlátok nélkül


A PoC RÁDIÓK segítségével nagyobb területen tehetjük lehetővé a rádiózást költséghatékony módon. Ez kiváló alternatívát jelent a hagyományos analóg vagy digitális VHF / UHF rádiórendszerekkel szemben, amelyek esetében az infrastruktúra kiépítése rendkívül költséges, ha megyei vagy országos lefedettségre van a felhasználónak szüksége. Ilyen esetekben sok felhasználó a csoportkommunikáció lehetőségéről lemondva leginkább a GSM telefonok használatát választotta az utóbbi másfél évtizedben. A PoC technológia segítségével már nem kell lemondani az adóvevős csoportkommunikáció előnyeiről: az információk gyors és hatékony célbajuttatásáról.

_

Rádió? Mobiltelefon? Vagy mindkettő?


A PoC technológiájú adóvevők a mobiltelefonokhoz hasonlóan SIM kártyával és Android operációs rendszerrel üzemelnek. A működésük internetelérésen alapul: 2G, 3G vagy 4G mobilinterneten, esetleg kisebb területet vagy egy-egy objektum besugárzását szolgáló wifi hálózatra csatlakozva használhatók. Azonban, a telefonhívásoktól eltérően, ezeknél az eszközöknél nincs szükség tárcsázásra, csengetésre vagy várakoztatásra, mert a PTT-gomb megnyomásával a flotta, vagy a flottán belül létrehozott beszédcsatorna tagjai azonnal, egyszerre hallják a hangüzenetet. Bizonyos készüléktípusokhoz bluetooth kiegészítőket is csatlakoztathatunk, kihasználva ezzel a wireless technológia kényelmét és praktikusságát.
_

Hogyan működik?


A PoC hálózati szolgáltatások és készülékek használatához szükséges szerverek többnyire a felhőben működnek, de saját, helyben telepített szerverek üzemeltetésére is van lehetőség szinte az összes PoC platform esetében. A mobilszolgáltatók biztosítják az átjáró/útválasztó (gateway) szerepet, amivel biztosítják a mobilhálózat és az üzemeltetők hálózatai, valamint a PoC szerverek között kapcsolatok felépülését.

A PoC rádiók WLAN (WiFi) hálózaton keresztül is képesek csatlakozni az internetre, ami lehetővé teszi, hogy az eszközökkel hívásokat bonyolítsanak olyan épületeken belül, vagy olyan földrajzi területeken, ahol az LTE hálózat gyenge lefedettsége vagy rendszeres túlterheltsége miatt korlátozott a csatlakozás lehetősége.

A PoC rádiók automatikusan, zökkenőmentesen átváltanak LTE hálózatra, amikor a hívó fél elhagyja a WLAN hálózat által lefedett területet. Igénytől függően lehetőség van felhőalapú rendszer vagy magasabb információ biztonsági szempontoknak is megfelelő saját szerver-rendszer kiépítésére is.

PoC diszpécser felügyeleti központ


A PoC diszpécser rendszerek a hatékony, modern munkaszervezés eszközei, melyek lehetnek felhőalapúak vagy a helyi számítógépre telepíthető programok. Lehetővé teszik, hogy a diszpécser kényelmesen, egy jól áttekinthető felületen keresztül lássa és kezelje a PoC kommunikációs platform valamennyi szolgáltatását: könnyedén kezelheti a beszédcsoportokat, rögzítheti a forgalmazást vagy küldhet üzeneteket; egyszerűen koordinálhatja a csapat munkáját GPS alapú helymeghatározásnak köszönhetően.
_

A PoC jellemzői és előnyei:

Gyakorlatilag korlátlan nagyságú területen elérhető


Az országos lefedettségen túl a PoC a 3G / LTE és a WLAN hálózatokon keresztül biztonságos, azonnali, és - nemzetközi adatroaming szolgáltatásokkal kombinálva - globális kommunikációs megoldást biztosít a felhasználók számára.

Nincs szükség saját infrastruktúrára!


Az ügyfélnek többé nem kell megvásárolnia, üzemeltetnie, karbantartania a rádióhálózati eszközöket, mivel a PoC technológia a nyilvános mobilhálózat erőforrásait használja. Így csökkennek az üzemeltetési költségek és mivel a PoC rendszerek esetében nincs tervezési és engedélyezési eljárás, ezek költségeivel és időigényével sem kell számolni.

Gyors telepítés


Mivel a nyilvános mobilhálózati infrastruktúra szinte mindenhol rendelkezésre áll, a PoC rendszerek nagyon gyorsan telepíthetők. A PoC rádiók megrendelés után szinte azonnal használhatóak a készülékre előre feltelepített alkalmazások, és egy SIM-kártya segítségével. Az alapműködéshez szükséges konfiguráció rövid idő alatt beállítható, a híváskiszolgálás szinte azonnal működőképes. További, speciális beállítások lehetővé teszik például a csoportok, vészjelzések, „földrajzi kerítések” létrehozását is egy webalapú diszpécseralkalmazáson keresztül.

Távoli programozás rugalmassága

A hagyományos URH/PMR hálózatokkal ellentétben, ahol a csatornakapacitás véges, a PoC platformok lehetővé teszik gyakorlatileg tetszőleges számú virtuális csatorna és annyi híváscsoport létrehozását, amennyire csak szükség van. Dinamikus vagy ideiglenes híváscsoportokat is létrehozhat, mindezt akár távoli programozással.

Push-to-Talk, csupán egy gombnyomás és máris beszélhet

A PoC technológia nem csak csoporthívásokat, hanem egyéni beszélgetéseket is lehetővé tesz az előfizetők számára.

GPS, helymeghatározás

A beépített GPS-szel rendelkező PoC-eszközök lehetővé teszik a helymeghatározást egy diszpécser alkalmazáson keresztül. Ez egy alapvető eszköz pl. a távoli munkavállalók, csoportok munkájának menedzseléshez, ütemezéshez vagy nyomon követéséhez.

A Geokerítés (Geo-fence) PoC diszpécser alkalmazás

riasztást küld akkor, amikor az alkalmazottak belépnek egy veszélyes területre, vagy amikor az alkalmazottak nem a számukra kijelölt területen végzik munkájukat.

Beszélgetések, üzenetek, földrajzi pozíciók eltárolása

A PoC platformhoz tartozó, általában webalapú diszpécser alkalmazások általában lehetővé teszik az adóvevő készülékek nyomkövetését és a megtett útvonalak visszanézését, a szöveges üzenetek és beszélgetések tárolását, a teljes körű naplózást.

Átjárhatóság a régi analóg rendszerek felé

A PoC rádiórendszerhez elérhető - úgynevezett gateway eszközökkel - megteremthető az átjárhatóság a hagyományos analóg és digitális URH rádiós rendszerek irányába. Ez fokozatos, ezáltal gazdaságos technológiaváltást tesz lehetővé.

NFC ellenőrzőpontok érintésének követése, naplózása

Készülékfüggő, de jellemző szolgáltatás, hogy az erre alkalmas PoC készülékek segítségével nyomon követhető és naplózható például egy biztonsági szolgálatban részt vevő alkalmazott tevékenysége. Egy adott területen előre elhelyezett leolvasási pontok segítségével őrjáratellenőrző funkcióval is felruházható a rendszer.

_

Kik használják a PoC technológiát?

A PoC szolgáltatásokat választó cégek, szervezetek jellemzően alacsony induló költségű, nagy területet lefedő kommunikációs rendszert keresnek.
A PoC technológia különösen hasznos olyan szervezetek és vállalkozások számára, amelyek szétszórt telephelyeken, folyamatosan változó munkavégzési területen, vagy mobil munkaerővel dolgoznak, mert PoC rendszert választva nem szükséges nagy kiterjedésű rádióhálózatokhoz szükséges infrastruktúrába fektetni.

Jellemző iparágak, amelyek számára a PoC technológia lehet az ideális kommunikációs megoldás:

  • Közbiztonság és biztonsági szektor
  • Szállítás és logisztika
  • Építőipar
  • Városgazdálkodás
  • Ingatlangazdálkodás
  • Energia és közművek
  • Kiskereskedelem
  • Rendezvényszervezés
  • Utazás és vendéglátás