Üzemi célú vagy zárt célú rádiórendszernek nevezünk minden olyan rádiórendszert, amelyet egy adott intézmény saját céljaira hoz létre, és üzemeltet. A zárt célú rádiórendszerek számára frekvenciatartományokat jelöltek ki, és a rendszer telepítéséhez hatósági engedélyre van szükség. Magyarországon a rádióengedélyek kiadása és a rendszer számára szükséges frekvencia kijelölése a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hatáskörébe tartozik. A kérelmezőnek a hatóság felé frekvenciahasználati díjat kell fizetnie. Lehetőség van közös használatú, illetve kizárólagos frekvenciák használatára.

Közös használatú frekvencia:

 • Hatóság által megállapított díj 1.000,- Ft / készülék / hónap.
  (NMHH döntése alapján változhat)
 • Nem szükséges rendszertechnikai terv készítése.
 • Egy frekvencián, különböző szelektívhívó-rendszerek segítségével
  több csoport is kialakítható.

Kizárólagos frekvencia:

 • Diszpécser- és átjátszóállomás használata esetén csak ez választható.
 • Rendszertechnikai terv készítése szükséges.
 • Hatóság által megállapított díj egyedi.
 • Frekvenciát kizárólag a kérelmező használhatja.
jozsef-koller-LdyWKUQfbTc-unsplash

Az engedélyhez megkövetelt rendszertechnikai terv gondos kidolgozása és a központi frekvencia-koordináció a garancia arra, hogy a zárt célú rádiórendszer működését más rádiórendszerek berendezései a legkevésbé sem fogják zavarni. Cégünk vállalja az engedélyeztetési eljárások teljes körű bonyolítását, mindössze egy megbízólevél kitöltése szükséges hozzá. Rendszertechnikai terveket adat- és beszédátviteli rádiórendszerek engedélyeztetéséhez egyaránt készítünk. A nálunk megrendelt tervek esetében garantáljuk a NMHH-nál a rádióengedély sikeres megszerzését, ami feltétele minden URH rendszer használatának.

Tervezzen velünk!

Az NMHH a magyarországi frekvenciavagyon felelős gazdájaként a hírközlési frekvenciagazdálkodás során megteremti a műszaki és jogi szabályokat a frekvenciasávok felosztására, kiosztására és a használat feltételeire vonatkozóan; közzéteszi a frekvenciafelhasználási követelményeket, a használati jog megszerzésére vonatkozó feltételeket, a díjszabással kapcsolatos információkat; nyilvántartásokat vezet; elvégzi a frekvenciaértékesítési feladatokat; kiadja a rádióengedélyeket és ellenőrzi azok betartását.

NMHH - Nemzeti Média- és Hírközlési HatóságPolgári célú frekvenciagazdálkodás