Üzemi célú vagy zártcélú rádiórendszernek nevezünk minden olyan rádiórendszert, amelyet egy adott intézmény saját céljaira hoz létre és üzemeltet. A zártcélú rádiórendszerek számára frekvenciatartományokat jelöltek ki és a rendszer telepítéséhez hatósági engedélyre van szükség. Magyarországon az illetékes hatóság, aki az engedélyeket kiadja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A kérelmezőnek a hatóság felé frekvenciahasználati díjat kell fizetnie. Lehetőség van közös használatú illetve kizárólagos frekvenciák használatára.

Közös használatú frekvencia:

  • Hatóság által megállapított díj 1.000,- Ft / készülék / hónap. (NMHH döntése alapján változhat)
  • Nem szükséges rendszertechnikai terv készítése.
  • Egy frekvencián, különböző szelektív hívó rendszerek segítségével több csoport is kialakítható.

Kizárólagos frekvencia:

  • Diszpécser és átjátszóállomás használata esetén csak ez választható.
  • Rendszertechnikai terv készítése szükséges.
  • Hatóság által megállapított díj egyedi.
  • Frekvenciát kizárólag a kérelmező használhatja.
jozsef-koller-LdyWKUQfbTc-unsplash

Az engedélyhez megkövetelt rendszertechnikai terv gondos kidolgozása és a központi frekvencia-koordináció a garancia arra, hogy a zártcélú rádiórendszer működését más rádiórendszerek berendezései a legkevésbé sem fogják zavarni. Cégünk vállalja komplett és teljes körű engedélyeztetési eljárások bonyolítását, mindössze egy megbízó levél kitöltése szükséges hozzá. Rendszertechnikai terveket adat és beszédátviteli rádiórendszerek engedélyeztetéséhez egyaránt készítünk. A nálunk megrendelt tervek esetében garantáljuk a NMHH-nál történő sikeres rádióengedély megszerzését, mely feltétele minden URH rendszer használatának.

 

Tervezzen velünk!

Az NMHH a magyarországi frekvenciavagyon felelős gazdájaként a hírközlési frekvenciagazdálkodás során megteremti a műszaki és jogi szabályokat a frekvenciasávok felosztására, kiosztására és a használat feltételeire vonatkozóan; közzéteszi a frekvenciafelhasználási követelményeket, a használati jog megszerzésére vonatkozó feltételeket, a díjszabással kapcsolatos információkat; nyilvántartásokat vezet; elvégzi a frekvenciaértékesítési feladatokat; kiadja a rádióengedélyeket és ellenőrzi azok betartását.

NMHH - Nemzeti Média- és Hírközlési HatóságPolgári célú frekvenciagazdálkodás