Testkamera rendszerek felhasználhatósága:

 • BizonyíthatóságRögzített események a későbbi bizonyítási eljárások során kiemelkedő szerephez jutnak, egyértelmű, megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot tudnak szolgáltatni, vagy éppen alátámasztani azokat.
 • MegelőzésA testkamera észlelése hatalmas mértékben megakadályozza a kerülendő, jogsértő, akár támadó viselkedés folytatását, illetve jelentősen csökkenti annak mértékét amennyiben mégis bekövetkezne.
 • ElemzésA felvételeket elemezve és felhasználva esettanulmányok készíthetőek, fontos következtetések vonhatóak le, folyamatokat megismerve fejlődhetnek a használatban lévő eljárások, vagy teljesen átalakulhatnak a felmerülő követelményeknek megfelelően. A felvételek által az élvonalban dolgozók munkáját behatóbban követheti figyelemmel az irányító, ez hatékonyabb együttműködést tesz lehetővé.
 • OktatásEllenőrzött körülmények között, gyakorlatok során szerzett felvételekkel javítható a teljesítmény és hatékonyság, vagy bemutatásra kerülhetnek olyan folyamatok melyek gyakorlati elvégzése/kivitelezése túl veszélyes, költséges, időigényes lehet. Korábbi eseményekről készült felvételekből esettanulmány készülhet, vagy balesetvédelmi tapasztalatként felhasználható a folyamatok javítása érdekében, oktatáshoz felhasználható.
 • Távfelügyelet és TávsegítségHelyszínen dolgozók munkáját segíti a távolról végzett felügyelet, mely sokszor nélkülözhetetlen tanácsot, segítséget tud nyújtani, ezáltal javulhat a munkavégzés minősége, csökkenhet az ideje és költségei, biztonságosabbá tehető, több terület fölött gyakorolható felügyelet központi helyről, vagy hozzáféréssel rendelkező személytől. (Online kapcsolat szükséges és megfelelő eszköz)
 • HelymeghatározásTérképen kezelve hatékonyabban irányíthatóak a felhasználók, ami rendezvények, biztonsági feladatok ellátása során de akár szállítmányozás esetében is jelentős előnyt nyújthat, anyagi költségeket csökkenthet amellett, hogy biztonságban tudhatjuk alkalmazottainkat. (Online kapcsolat szükséges és megfelelő eszköz)

Testkamera használat hatásai:

 • Biztonságérzetet ad a viselője számára.
 • Csökkenti a stressz hatást, ami alatt dolgozik a testkamera viselője.
 • Az eszköz megléte önmagában jelentősen csökkenti az agressziót és a tényleges támadásokat.
 • A testkamera viselője tudatosabban és magabiztosabban viselkedik a testkamera viselése/használata során.
 • A szervezet vezetői nagyobb biztonságban tudják alkalmazottaikat és eszközeiket, sokkal ellenőrizhetőbbnek látják a folyamatokat a használat megkezdése után.
 • Jelentősen hatékonyabb bizonyítási eljárás, hiszen konkrét, megfelelő szögből készült videó áll rendelkezésre hanggal, ami nem csak meggyorsítja az eljárást, de erősen alá is támasztja a vádakat, problémákat, igazolja a megtörtént eseményeket.
 • Fentiekből fakad, hogy alacsonyabb lesz a munkavégzésből kieső munkaerő mértéke, amivel jelentős anyagi megtakarítások érhetőek el a szervezetek számára.

Eredmény: megnövekedett biztonságérzet, biztonságosabb munkavégzés, megnövekedett bizalom!

Munkahelyi biztonság fejlesztése és megőrzése:

Testkamera rendszerek az anyagi vonzatok tükrében

A biztonsági szektorban, közlekedési vállalatoknál, kivonuló szolgálatot teljesítő szolgálatoknál és hasonló területen dolgozó munkavállalók gyakran szembesülnek munkahelyi erőszakkal, ami anyagi feszültségekhez és mentális egészségügyi problémákhoz vezethet. A munkahelyi erőszak és balesetek okozta kiadások – főként a betegszabadság miatti – jelentős költsége a munkavállalókat és a szervezeteket egyaránt érinti. A felmerülő egészségügyi problémák lehetnek konkrét támadásból vagy balesetből fakadó, például dolgozót érő közvetlen támadás, baleset, vagy hosszútávú hatásból létrejövők, mint például a stressz okozta egészégügyi problémák. Bármelyikről is legyen szó, jelentős anyagi terhet képesek róni egy szervezetre, és számos figyelmen kívül nem hagyható hatást kelthetnek. A munkaerő időleges kiesésén túl, a munka újbóli felvétele után történő teljesítmény kiesés, pszichés problémák, mind a hatékony munkavégzés gátjaivá válnak. Pályaelhagyás esetén az esetleges kártérítésen túl a munkaerő keresés, betanítás és képzés szintén könnyen mérhető anyagiakban.

 

A munkaadók aktívan keresik a hatékony megoldásokat, és a testkamerákba történő befektetés a biztonság növelésének és a költségek csökkentésének lehetséges megoldása lehet.

Testkamera rendszerek számos előnyt biztosítanak nemcsak felhasználóik, de alkalmazóik számára is. A bizonyítottan testkamera alkalmazásával elkerült konfliktusok és balesetek nemcsak a testi-lelki egészség megóvásában nyújt hatalmas segítséget, de olyan kiadásoktól és veszteségektől képesek megóvni az alkalmazottakat és alkalmazóikat mint: 

 • Betegellátás költségei
 • Anyagi károk okozta költségek és kiadások
 • Munkaerő kiesés/Keresőképtelenség okozta költségek
 • Eszköz kiesés okozta költségek és kiadások
 • Elhúzódó bizonyítási eljárás és/vagy kivizsgálás okozta időbeli és anyagi csúszások, személyi kiesések keletkezzenek ezek akár:
 • külső okból (támadás, erőszak, baleset, katasztrófa, stb)
 • belső okokból (munkahelyi konfliktus, belső baleset, nem megfelelő szervezés, stb)
 • vagy egyéni/személyi okokból (felelőtlen viselkedés és gondatlanság, szabályok figyelmen kívül hagyása, nem megfelelő felszerelés, stb)

Ezen egészségügyi, biztonsági és gazdasági költségek fényében a szervezetek folyamatosan keresik a munkahelyi erőszak előfordulásának csökkentését célzó beavatkozásokat – a vétkes, a környezet szintjén, alkalmazotti képzések, a személyzet önvédelmi készségekkel vagy akár Taserrel való felkészítése, vagy az elrettentés veszélyének növelése a fejlett technológiai észlelések révén. Egy metaanalízis azonban azt sugallja, hogy ezek a beavatkozások összességében korlátozott sikerrel járnak, ezért fontolóra kell venni a megelőzés alternatív módjait.

 

Közlekedési társaságoknál ellenőrök és kalauzok számára vezették be a testkamera használatát, mely jelentős javulást hozott az őket ért inzultusok és támadások számában. A zártláncú kamerák, melyek sokszor hangot sem rögzítenek, nem bizonyultak elegendőnek ezen hatások eléréséhez, a testen elhelyezett kamera, közvetlen rálátással, hangrögzítéssel, tisztán rögzített képpel sokkal elrettentőbbnek bizonyult a többi eszköznél.

 

Összefoglalva: jelentős megtakarítások illetve kárenyhítés érhető el testkamera rendszer használatával, akár megelőzésről, akár bizonyításról, akár mindkettőről legyen szó. Megfelelő bizonyítással akár büntető, akár polgári peres eljárás során is megfelelő érdekérvényesítés születhet.

 

Ezeken felül anyagiakban nehezen mérhető a bizonyítással megtámogatott szakmai/céges/szervezeti reputáció, a jó hírnév megőrzése bizonyítékokkal alátámasztva, mely a szervezetbe vetett bizalmat jelentősen támogatja, megerősíti. 

Megnövekedett biztonság, kevesebb atrocitás = csökkenő munkahelyi stressz

Munkaerő munkakörülményeinek javítása és megőrzése mellett fontos szempont a védelem, illetve a hosszú távú hatások ismerete és azok kezelése. Nem elhanyagolható a felhasználó munkavégzése során fellépő stressz, ami bizonyítottan számos területen érezteti hatását. A lecsökkent stresszfaktor kevesebb betegszabadságban, hatékonyabb munkavégzésben nyilvánul meg és jobb hozzáállásban, ugyanakkor a stressz és veszély okozta felmondások aránya is csökken, melyhez testkamera használat szintén jelentősen hozzájárulhat.

1.(Diers, Duffield, & Catling-Paull, 2010; Estryn-Behar & Van Der Heijden, 2008; Waschgler & Ruiz-Herna´ndez, 2013)

2.Reducing Assaults Against Staff Using Body-Worn Cameras (BWCs) in Railway Stations - Barak Ariel, Mark Newton , Lorna McEwan , Garry A. Ashbridge , Cristobal Weinborn , and Hagit Sabo Brants (Criminal Justice Review 2019, Vol. 44(1) 76-93 ª 2018 Georgia State University)