Tárolás és hőmérsékletszabályozás

Általánosságban elmondható, hogy az akkumulátorok élettartamát – hosszabb távon – csakis megfelelő használattal és hőmérsékletszabályozással növelheti. A túl hideg vagy a túl nagy meleg egyetlen egy akkumulátornak sem tesz jót, így fontos kerülnie – mind tárolás, mind szabályos használat közben – a szélsőséges hőmérsékletváltozásokat, mert ezek csak ronthatják a termék teljesítményét. Érdemes továbbá arra is odafigyelnie, hogy az akkumulátorokkal működő eszközöket ne érje közvetlen tűző napsütés, illetve minden esetben próbálja meg lehetőleg szobahőmérsékleten tárolni/tölteni akkumulátorral működő eszközeit.

Akkumulátorhasználat – jó tanácsok a megfelelő tároláshoz.
A legtöbb hordozható készülék működtetéséhez szükséges a jó minőségű akkumulátor. Azontúl, hogy célszerű megbízható gyártótól származó, minőségi terméket beszereznie, érdemes annak használati és karbantartási útmutatóját is alaposan átolvasnia. Hogy miért?

Mert ezek a leírások nem csupán arra szolgálnak, hogy az újonnan vásárolt eszköz/akkumulátor dobozát kicsit jobban „kitöltsék”, hanem valóban lényeges információkat tartalmaznak. Ezek alapján tájékozódhat az akkumulátorok használatáról, a termék tárolásáról, illetve sokat megtudhat arról is, hogy hogyan növelheti az akkumulátor élettartamát. Laikusként nagy segítségére lehetnek az ilyen útmutatók, mert így nem is kell ismernie a termék felépítését, működését, elég csupán az ajánlott használati és tárolási javaslatokat betartania.

Milyen típusú akkumulátorok jellemzőek az adó-vevő készülékekre?

A kézi rádiók esetében többnyire NiMH (nikkel-metál-hidrid) és Li-ion (lítium-ionos) akkumulátorokról beszélhetünk. A NiMH akkumulátorok legnagyobb előnye, hogy nem tartalmaznak mérgező anyagokat. Ennél a típusnál érdemes kiemelt figyelmet fordítania az első feltöltésre, amely időtartamban 24 órás töltést jelent. Ez kiegyenlíti ugyanis az elektrolit-eloszlást, amely a gyártás és az azt követő tárolás során különböző cellatöltöttséget eredményez. A Li-ion akkumulátorok mellett elsősorban hosszú élettartamuk szól, illetve, hogy sok energiát képesek átadni kis tömegük ellenére is. Ennél a típusnál nem szükséges hosszas töltéssel formáznia az akkumulátort az első alkalommal, emellett olyan biztonsági beállításokat is kap, amelyek védik az eszközt a túltöltéstől, túlmelegedéstől vagy a túlnyomástól.

Állapotfelmérés – kíváncsi rá, hogy mennyit bírnak még az akkumulátorai?

Analóg vagy digitális rádiót keres vásárlás vagy bérlés céljából? Esetleg szeretné ellenőriztetni a régóta használatban lévő rádiók akkumulátorainak aktuális állapotát?
Nálunk egy helyen megtalálhatja megoldást! Nem csak óriási termékkínálattal várjuk ügyfeleinket, de az akkumulátorok állapotfelmérésére alkalmas mérőeszközzel is rendelkezünk, így ha igénybe veszi szolgáltatásunkat, felmérjük akkumulátorainak jelenlegi állapotát, sőt, akár jegyzőkönyv formájában össze is gyűjtjük az erre vonatkozó adatokat. Érdeklődjön kollégáinknál az alábbi elérhetőségeken!