Legyen szó akármilyen élő rendezvényről, koncerteseményről vagy filmforgatásról, egy profi intercom rendszer elengedhetetlen lehet a hatékony kommunikációhoz. A Riedel Bolero vezeték nélküli intercom rendszerek segítségével több száz ember egyidejű kommunikációja is lebonyolítható, éppen ezért a professzionális produkciók kedvelt eszközének számítanak.

Miért olyan népszerű a Riedel Bolero?

A Riedel Bolero több csatornás, full duplex működésű kommunikációs megoldását kifejezetten olyan, nagyobb stáboknak tervezték, amelyek pusztán hagyományos URH-rádiókkal csak körülményesen tudják megoldani a folyamatos kommunikációt. A Bolero 2.4 és 5 GHz-es WiFi-hálózaton keresztül teremt kapcsolatot az egyes eszközök között, bázisantennákkal biztosítva a lefedettséget. Egy antenna 10 eszköz számára biztosít lefedettséget, és mivel egy adott területen egyszerre akár 100 bázisantenna is használható, a Riedel Bolero intercom rendszer több száz fő kommunikációját teheti egyszerűvé.

A Bolero mindemellett egyike azon kevés intercom rendszereknek, amelyek meghatározatlan mennyiségű csatornát biztosítanak – a Riedel készülékein ezek hat darab programozható gombon érhetők el. Mindemellett fontos megemlíteni, hogy rackbe szerelt mobil rádióval és egyéb kiegészítőkkel a Bolero képes a megadott URH-frekvenciák elérésére is, így lehetőség van új és régi rádió adó vevőket egy rendszerbe foglalni.

A Riedel Bolero a filmgyártásban

Amennyiben nagy költségvetésű forgatásokról van szó, fontos a rendkívüli hatékonyság, hiszen adott esetben a legkisebb mértékű késlekedés is súlyos összegekbe kerülhet. A Bolero segítségével nem csak az egész stáb számára van lehetőség üzeneteket küldeni, de az egyes stábtagok közötti közvetlen kommunikáció is beállítható, hiszen a beszédcsoportok teljes mértékben személyre szabhatók és programozhatók. Mindemellett a mester gombsorral rendelkező készülékek képesek egyes üzeneteket egyetlen gombnyomással prioritásba helyezni, így a rendezői utasítások vagy éppen a sürgősségi riasztások nem kerülhetik el egy stábtag figyelmét sem.

A Bolero ugyanakkor a stábkommunikáció mellett a forgatás minőségét is új szintre emelheti, hiszen képes a hangkeverőből kijövő hangot a stáb kiemelt tagjainak továbbítani. A Riedel új intercom rendszerének használatával ezért a kreatív résztvevők mindig követhetik a felvétel hangsávjait, legyen szó a rendezőről, a rendezőasszisztensről, a producerről vagy éppen az operatőrről.

Rádióbérlés és műszaki felügyelet a RadioRenttől

A Bolero rendkívüli előnyeit a hollywoodi szakemberek is felismerték, ezért a legnagyobb szuperprodukciók is bátran támaszkodnak rá. A napjainkban Magyarországon forgó, Denis Villeneuve által rendezett Dűne 2-ben is a Riedel Bolero professzionális kommunikációs megoldását használják, melynek rendszerébe hagyományos URH rádiókat is integráltak.

A forgatáshoz cégünk, a Radiorent Plus Kft. kollégái biztosítják a szakmai hátteret a rendszer zavartalan működéséhez. Folyamatos műszaki felügyelettel segítik a stabil csoportkommunikáció szinten tartását és a rendszer finomítását, emellett az esetlegesen felmerülő technikai problémákat is a lehető leggyorsabb módon orvosolják.