Sok esetben előfordulhat, hogy az embernek olyan rádió adóvevőre van szüksége, amelyet könnyedén, engedély nélkül, mégis minden igényt kielégítve használhat. Legyen szó kirándulásokról, esetleg kereskedelmi vagy kisebb építőipari munkákról, a walkie talkie kiváló megoldás a folyamatos kapcsolattartásra.

Költséghatékony és praktikus megoldás

A nem engedélyhez kötött PMR rádiókat kifejezetten lakossági felhasználásra találták ki, így biztosítva a zavartalan személyi rádiózást a professzionális frekvenciák mellett. A walkie talkie-k egyszerűen beüzemelhetők, könnyen összepárosíthatók és mozgás közben is használhatók. Típustól függően akár vízálló kivitelben is elérhetők, ezért az olyan készülékeket, mint a Motorola T92 H2O akár az extrémsportok kedvelői is bátran választhatják zuhogó esőben való vagy vizitúrák közbeni használatra.

A walkie talkie-k általában párosával, sok esetben fejszettel és más kiegészítőkkel együtt kaphatók (pl. a Motorola T82 széria), így a legkülönbözőbb helyzetekben is könnyedén használhatók. Legyen szó családi vagy mikrovállalati felhasználásról, biciklitúrákról, motoros vagy autós konvojok, esetleg hajók közötti kommunikációról, ha csupán néhány kilométeres a távolság, a PMR rádiók bárki számára költséghatékony megoldást jelentenek.

Fontos az óvatosság

 

Mivel azonban a 446-os frekvenciához gyártótól és típustól függetlenül minden walkie talkie készülék hozzáférhet, az adott területen belül az egyes felhasználók akár hallhatják egymás adását is. Ez egy-egy kiránduláskor, ahol viszonylag kevés emberre lehet számítani az adott területen, nem feltétlenül zavaró, de városon belüli használat esetén fontos, hogy az egyes rádióhasználók tiszteletben tartsák társaikat, ne foglalják hosszú ideig a frekvenciát, és ügyeljenek arra, hogy ne okozzanak kellemetlenségeket egymásnak.

PMR rádió vagy walkie talkie?

A köznyelvben a PMR rádió (Personal Mobile Radio, azaz személyi mobilrádió) és a walkie talkie ugyanazt jelenti, azaz egy olyan rádiót, amely engedély nélkül, ingyenesen elérhető, csoportos kommunikációt tesz lehetővé négy-öt kilométeres vagy adott esetben még nagyobb hatótávon belül. A PMR rádiók az egységes európai szabvány szerint a 446MHz-es frekvenciasávot használják, amely sáv elsősorban a walkie talkie-k számára van fenntartva. Ennek megfelelően, ha nem professzionális alkalmazásra keresünk adóvevőt, érdemes lehet a PMR rádiók mellett dönteni.