A duplexer, más néven duplex szűrő, egy olyan tartozéka az átjátszó berendezésnek, ami elválasztja az adó és a vevő oldali jelet.

Mire használjuk a duplexert?

A duplexer, más néven duplex szűrő,  lehetővé teszi, hogy egyetlen, közös bázisantenna szolgálja ki az átjátszóállomás adó és vevőegységét két különböző frekvencián. Így ugyanaz a bázisantenna egyszerre sugározhat és vehet is jeleket.

Hogyan működik?

A duplexer általában két párhuzamosan kapcsolt, speciális sávszűrőből áll, melyek közül az egyik átengedi az alacsonyabb  frekvenciát, és jelentős mértékben csillapítja a magasabbat, miközben a másik szűrő a magasabb  frekvenciát engedi át, és az alacsonyabb frekvenciájú jelet csillapítja. A két szűrőkör belső, közös pontjára csatlakozik a duplexer harmadik kivezetése, ami az antenna irányába menő, illetve onnan érkező, különböző frekvenciájú jeleket fogadja.

Mikor ajánlott a használata?

Átjátszóberendezések telepítésekor a legtöbb esetben ajánlott a duplexer használata. A szűrő használatával a többszintes épületekben, ipari létesítményekben az átjátszóberendezés telepítési pontja és az antenna / antennák közötti jelentős távolságot egyetlen koaxkábellel kell csak összekötni, és csupán egyetlen bázisantenna telepítésére van szükség. Ez jelentős anyag-, és munkaköltség-megtakarítást jelent.

Antennatornyokon a kábelezési költségek megtakarítása mellett az is fontos szempont, hogy a legtöbb helyen a kihelyezett antennák darabszáma után is  rendszeres díjat kell fizetni, amely költség a duplexer segítségével csökkenthető.