A VHF-rádiók a hajók elengedhetetlen kommunikációs eszközei, amelyek adott esetben életet menthetnek, hiszen segítségükkel bármilyen helyzetben képesek lehetünk kapcsolatba lépni más hajókkal, illetve a szárazföldi rádióállomásokkal, segélyközpontokkal.

 

A legtöbb hajó rádió fajtáról elmondható, hogy szükség esetén egyedi hívó azonosító, vagyis ATIS kód (Automatic Transmitter Identification) küldésére képes. Szintén nagyon hasznos segélykérő funkció a DSC (Digital Selective Calling), amely egy gombnyomással továbbítja a hajó legfontosabb adatait (a hajó nevét, méretét, típusát, a tulajdonos nevét és elérhetőségét) sürgősségi üzenet formájában, hogy a fedélzeten lévők minél gyorsabban segítséget kaphassanak a parti őrségtől vagy egy másik hajótól, ami épp a közelükben tartózkodik.

 

A hajózási rádiók általános jellemzője, hogy magas IP védettséggel rendelkeznek a fokozott vízállóság biztosítása érdekében. Ez a tulajdonság a kézi rádióknál kiemelten fontos, így ezeknél a típusoknál azt is megoldották, hogy a készülék vízbe esés esetén lebegjen a víz felszínén ahelyett, hogy elsüllyedne. Ilyen helyzetben ráadásul villogó fényjelzést adnak, ezáltal akár sötétben is könnyen megtalálhatjuk őket. Amikor egy ilyen baleset után újra használatba szeretnénk venni a rádiót, lehetőségünk van a hangszóró vízmentesítésére is egy beépített funkció segítségével, amely erős vibráló hanggal tisztítja meg a membránt.

 

A továbbiakban lássuk, milyen egyéb tulajdonságokkal rendelkeznek a profi hajózási VHF rádió adó vevők!

Mi is az a VHF-rádió?

A VHF (Very High Frequency), azaz magas frekvenciás rádiók azok a 156 és 163 MHz közötti frekvenciatartományban működő berendezések, amelyeket kifejezetten a tengeri és folyami közlekedésben használnak. Legyen szó vitorlásokról, folyami hajókról vagy éppen jachtokról, ezek a készülékek a biztonságos vízi közlekedés elengedhetetlen eszközei.

A VHF-rádiók használata a Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala által kiállított engedélyhez kötött, és a rendeltetésszerű kommunikációhoz elengedhetetlen az SMCP-szótár, azaz a hírközlésben használatos kifejezések ismerete. A hajózási rádiókat kétirányú kommunikációra is használhatjuk, de akár biztonsági bejelentésekről és időjárás-előrejelzésekről is értesülhetünk rajtuk keresztül.

A hajó rádiók kezelése

 

A VHF hajó rádiók bekapcsolás után azonnal használhatók az előre programozott frekvenciáknak köszönhetően.

Attól függően, hogy milyen célú kommunikációról van szó, különféle előre beállított csatornákat használhatunk. A legfontosabb a 16-os csatorna, amely vészhelyzetek során használandó, és az összes készüléken dedikált gombbal érhető el a gyors kapcsolódás érdekében. A fedélzeti kommunikáció a 17-es csatornán folyik, míg a hajók közötti és a kikötőkkel folytatott kommunikációra a 9-es csatorna van fenntartva. A modern rádiók mindemellett képesek automatikus csatornafigyelésre is (scan funkció), így folyamatosan nyomon követhetjük az összes csatornát.

Fontos tudni, hogy legyen szó bármilyen típusú hajóról is, a legénység legalább egyik tagja kell, hogy rendelkezzen rádiós képesítéssel, így part menti hajózáshoz Short Range Certificate, a nyílt tengeri hajózáshoz Long Range Certificate szükséges.