Szimplex

Szimplex kapcsolat

Simplex (one-way communication, egyirányú összeköttetés). Két fizikai vagy logikai végpont (például amatőrállomás) közötti összeköttetést, adatátviteli utat jelöl, vagy foglal magában. Az adatok csak egy irányban áramolhatnak, az ellentétes irányban nem lehetséges adatáramlás.Az adatátvitelhez egy vagy több vivőfrekvenciát is használhatnak az állomások.A szimplex kapcsolat legegyszerűbb példája: szimplex kapcsolat van a kapucsengő nyomógombja és a csengő között. A nyomógomb megnyomásával működésbe hozható a csengő, de visszafelé nem működik.

Szimplex üzemmód

Szimplex üzemmód, váltott üzem: szimplex rádiók közötti üzem (összeköttetés).Minden - jellemzett - összeköttetés rádiós és kétirányú: fél duplex vagy duplex üzemmódú; következésképp a rádiónak van vevő- és adórésze.A jellemzés alapja nem az összeköttetés, hanem a rádió működése, üzemmódja. Pontosabban az, hogy a vevő- és az adórész tud-e egy időben működni. Az egyszerre venni és adni is tudó rádió bonyolultabb, mint amelyik erre nem képes.

Szimplex rádió

Szimplex rádió, szimplex üzemmódú rádió: csak külön-külön képes venni és adni; a vevője és adója egy időben nem üzemel.

Egyfrekvenciás szimplex

Egyfrekvenciás szimplex rádió a vételnél és az adásnál ugyanazt az egy frekvenciát használja, csupán egyszerre csak vagy vevőként, vagy csak adóként funkcionál.

Kétfrekvenciás szimplex

Kétfrekvenciás szimplex rádió a vételhez és az adáshoz két különböző frekvenciát használ. Nem egy időben.

Szimplex frekvenciahasználat

Az összeköttetéshez egy vivőfrekvencia kell. A kapcsolat lehet szimplex vagy fél duplex is.

Oldalainkon HTTP sütiket használunk a jobb működésért. További információk