Duplex

Duplex kapcsolat

Duplex (full duplex, teljes duplex, two-way communication, kétirányú összeköttetés). Két végpontot összekötő, fizikai vagy logikai kapcsolat. A kapcsolaton keresztül egyidejűleg mindkét irányban küldhetők adatok. Duplex kapcsolathoz általában egyszerre legalább két vivőfrekvenciát használnak az állomások. Duplex átvitelre mindennapi példa a telefon. Az adó és a vevő egyszerre és folyamatosan adja és veszi az adást, nincs közben várakozási, vagy átállási idő. Analóg rádiótelefonnál az 1. készülék egy frekvencián sugározza folyamatosan az adást, ezt a 2. készülék veszi folyamatosan. A 2. készülék adását az 1. készülék egy másik frekvencián (az előzőtől különböző) sugározza folyamatosan és azt az 1. készülék veszi.

Duplex üzemmód

Duplex üzemmód: duplex rádiók közötti üzem (összeköttetés). Minden - jellemzett - összeköttetés rádiós és kétirányú: fél duplex vagy duplex; a rádiónak van vevő- és adórésze. A jellemzés alapja nem is az összeköttetés, hanem a rádió működése, üzemmódja. Pontosabban az, hogy a vevő- és az adórész tud-e egy időben zavartalanul működni. Az egyszerre venni és adni is tudó rádió bonyolultabb.

Duplex rádió

Duplex rádió, duplex üzemmódú rádió: egyidejűleg képes venni és adni; a vevője és adója egy időben üzemel, kétfrekvenciás üzem jellemzi.

Duplex frekvenciahasználat

Az összeköttetéshez két vivőfrekvencia kell. A kapcsolat lehet szimplex, fél duplex vagy duplex is.

Mobil relé

Mobil relé üzemmód: két kétfrekvenciás szimplex rádió (A és C) közötti összeköttetést egy duplex rádión (B, átjátszón, bázisállomáson) keresztül valósítja meg. Kétfrekvenciás üzem jellemzi.

Oldalainkon HTTP sütiket használunk a jobb működésért. További információk