Felületvédelem

A Felületvédelem az objektum külvilággal határos felületét figyeli. A védett térbe való illetéktelen behatolást már az első szakaszban kell jelezze. Így az ajtó, ablak felfeszítésekor, üveg betörésekor, vagy a fal bontásának megkezdésekor már jelzést generál a rendszer. Mindemellett lehetővé teszi a beltérben való szabad mozgást anélkül, hogy a rendszer jelezne. Legfontosabb érzékelői a következők:

Kérje projektjére szabott ajánlatunk itt

REED néven is ismert lehet. Ajtók, ablakok, nyílászárók nyitását zárását figyelhetjük vele. Működése egyszerű, egy mágneses kontaktus van a két része között, amelyet ha egymástól eltávolítunk jelzést ad. Ablakokra felszerelt nyitásérzékelőnél szokott felmerülni az a kérdés, hogy „bukó” állapotba hagyható-e az adott ablak, és lesz-e ez esetben riasztás. Nem, amennyiben az ablak alsó részéhez szereljük, a „bukó” állásban lévő ablaknál, nem lesz riasztás, csak a „nyíló” szárnynál.

Az Üvegtörés érzékelőt főként nagy üvegfelületek, vitrinek, kirakatok védelmére használjuk. Az üvegtörésérzékelők feladata főként az ablakok, illetve más üvegek betörésének észlelése. Az érzékelőket 4 fő csoportra bonthatjuk: ragasztott, optikai, akusztikus, és fémszálas üvegtörés érzékelő. Hatótávolságuk 4-9 méter típustól függően.

Ragasztott üvegtörés érzékelő: az ablaküvegre kell felragasztani, így fizikai kontaktusban van a védendő felülettel. Higanykapcsolós és piezzo érzékelős változatban kapható. Az elsőt ma már főképp vitrínek védelmére használják, hiszen környezetvédelmi okok miatt már nem elterjedt. Ma már ritkán használjuk, mivel sokkal esztétikusabb e kivetelekben megtalálhatók. Nem beszélve arról, hogy minden egyes ablaktáblára külön érzékelőt kell ragasztani, így nem túl költséghatékony.

Optikai üvegtörés érzékelő: kiemelt fontosságú épületek védelménél alkalmazzák. Az eszköz áll egy adóból és vevőből, az első polarizált infravörös sugarakat küld az üveg felületére, valamilyen fizikai behatás következményeképpen a visszaverődési törszög vagy fázis változik, így riasztást generál a vevő.

Akusztikus üvegtörés érzékelő: Napjainkban legelterjedtebb eszköz, nem csak könnyű szerelhetősége miatt, hanem működési elv szempontjából is. Szerelését tekintve esztétikusabb, hisz az üvegfelülettel szembe, vagy a mellé, esetleg mennyezetre is szerelhető. Működési elve: az üveg törésekor keletkező és a levegőben terjedő rezgéseket érzékeli. Ezek a rezgések egy adott frekvenciatartományban jönnek létre, melyet az érzékelő jelez.

Fémszálas üvegtörés érzékelő: A legdrágább eszköz mind közül, hisz itt magába az üvegtáblába dolgoznak bele egy fémszálat, aminek a vége van kivezetve. Ezek az üvegtáblák csak méretre gyártottan készülnek, levágni belőlük nem lehet.

A betörők falazat bontásával is próbálkozhatnak főképp elhagyatottabb, ritkábban látogatott helyeken, mint tanyák, üdülők. A behatoláshoz alkalmaznak erőgépet, gépkocsit, robbanószert, fúrót, kalapácsot. Ilyen helyekre ajánlott a falra vagy padlóra szerelt eszköz, mely pár méteres hatótávolsággal rendelkezik. Főként bankok trezorhelyiségeiben használatos, a hétköznapi életben, nem terjedt el.

A falbontás érzékelők fajtái:

  • fémháló és rácsvédő huzalozás
  • riasztótapéta
  • testhang érzékelő vagy rezgésérzékelő
  • érzékelő kábel

Fémháló és rácsvédő huzalozás:

A legegyszerűbb módszer a fémháló, már az építkezés során a vakolat alá fémvezetéket helyeznek el. A falbontás érzékelő egyetlen vezetékből áll, hullámvonalban a falba van építve, mint egy fémháló. Itt a hurkok egymáshoz képesti távolsága 15-20 cm. Ha a falat megbontják, a háló megsérül, a vezeték elszakad és riasztási jelzést vált ki. Hátránya, hogy nehézkes a telepítése, sérülése, ittelve riasztás/behatolás esetén magával vonja az egész háló cseréjét és a ház újravakolását.

A rácsvédő huzalozás a fémhálóhoz hasonló jellegű védelem, feladata a nyílászárókon lévő rácsozat elektronikus védelme,ugyanis a rácsok felszínére belülről egy vékony, nagyjából 0,2-0,3 mm átmérőjű szigetelt vezetéket ragasztanak. Ha ennek felülete sérül vagy a rácsot átvágják, azonnal jelez. Ajánlott a vezetékkel ellátott rácsot, illetve a fal és a rács találkozásánál kialakított vezetékcsatlakozókat elrejteni, lefesteni.

Riasztótapéta:

A riasztótapéta egy teljesen átlagosnak tűnő, azonban két rétegből álló tapéta. Az alsó réteg szigetelt vezeték, mely átszakításakor sérül, így generálva riasztást. A felső réteg pedig takarásra szolgál, falra, ajtóra, más felületre ragasztva védelmet biztosít.

Testhang érzékelő vagy rezgésérzékelő:

Az előbbiektől eltérő elven működnek a testhang érzékelők és az érzékelő kábelek. Ezek a típusok a szilárd felület rezgéseit figyelik. A testhang érzékelők más ismert nevei, rezgésérzékelő, ütésérzékelő, vibrációs érzékelő vagy szeizmikus érzékelő. Mechanikus és indukciós elven működő típusai vannak, de a leggyakrabban alkalmazott érzékelők működése többnyire a piezoelektromos hatáson alapul. Az érzékelőben lévő kristályokban mechanikai erő hatására elekromos feszültséget hoz létre, így ütő, vágó és feszítő eszközök alkalmazása ellen nyújt hatékony védelmet. Azon eszközök detektálására alkamas melyek 6kHz -20kHz közötti frekvenciatartományba eső renzgéseket keltenek. Hatótávolságuk függ a védendő fal anyagától, de általában 1,5 – 15 méter közé tehető.

Érzékelő kábel:

Az érzékelő kábeleket akár a falba helyezve, akár az épületfalhoz rögzítve használják. A falbontás során keletkező rezgéseket a kábel kimenetére kötött feldolgozó egység értékeli ki és az előírtnál nagyobb változás esetén riasztási jelzést ad. Ezen kábelfajtánál a környezeti hatásnak nincs olyan nagy szerepe, mint a többi, kültéri védelem során használatos kábeleknek (optikai, kapacitív, piezo elektromos és lineáris mágneses).

Kosár

 x 
Még nem helyezett terméket a kosárba.

Ha elakadt a megrendelésben, vegye fel velünk a kapcsolatot! info@radiorent.hu vagy +36 1 220 7126Oldalainkon HTTP sütiket használunk a jobb működésért. További információk