Kamera rendszerek

biztonságtechnika kamera rendszer 3Ma már nem számít luxusnak kamera, riasztó rendszert használni, sőt, inkább felelőtlenség a hosszú évek munkájával megteremtett értékeink, lakóingatlanunk felkínálása a rossz szándékú idegennek. Cégünk nem csupán megbízható biztonságtechnikai termékeket kínál, hanem komplex szolgáltatáscsomagon keresztül megteremti a teljes körű biztonságot.

Keressen meg minket és kérje ajánlatunkat! A városi térfigyelő rendszerektől, a legkisebb, akár csak 1-2 kamerából álló kis lokális rendszerekig állunk rendelkezésére!

Analóg kamera rendszer:

Analóg CCTV rendszereknél a jelfeldolgozás a kamerától a monitorig digitálisan történik, de a videójelek analógok és többnyire a megszokott 75 ohmos koaxiális kábelen közlekednek. Ilyen esetben a kamera felbontását TV sorban (TVL) adják meg, míg a rögzítő pixelekben rögzíti a képet. A hagyományos technológia szerint adott x db analóg kamera, amelynek jeleit valahol - direkt kábelezéssel - egy DVR ( Digitális Videó Rögzítő egység, HDD merevlemezzel, a szalagos megoldás kiváltására ), vagy egy speciális, vagy akár hagyományos PC fogadja, különböző rögzítő szoftverekkel ( pl. DCVideo, Hexium, stb. ). A jelet utána - a rögzítő egység típusától függően - feltehetjük akár a helyi hálózatra, akár pedig az Internetre is. A lényeg az, hogy mind a kamerák, mind pedig a rögzítőegység nagyjából az adott helyen van, és a távoli hozzáférést az InternetProtocol ( IP ) biztosítja, a megfigyelő-rendszer számára. De hangsúlyozom: a kábelezésnek a megfigyelő, és a rögzítő egység között fizikálisan kiépítve kell lennie, akár koaxkábeles, akár UTP-s hálózaton keresztül.

IP kamera rendszer:

Az IP technológiának köszönhetően viszont ezek a rendszerek már jóval nagyobb felbontású, szebb képeket tudnak készíteni. Míg egy normál CCTV rendszerben egy 960H DVR maximális rögzítési mérete 960 x 576 pixel lehet, addig egy IP alapú rendszerben már 5MP (2592 x 1944) felbontású képeket is tárolhatunk. Hatalmas különbség a két rendszer között, ami az árakban is látszik, de ez a jövő...

A hagyományos megoldáshoz képest az IP kamera előnye, hogy bárhol, bármikor telepíthető. Bármennyi kamera, kiváló minőségben. A technika mai állása szerint a felbontás 3x jobb, mint a hagyományos, analóg CCTV technológiáé. Felbontása minimum 640*480, a kép mind M-JPEG, illetve MPEG-4 formátumban élvezhet, 30 frame/sec sebességgel, azaz teljes mozgóképet láthatunk. A helyi hálózatot nyilvánvalóan terheli a képátvitel, de ez már az ottani informatikusok dolga, illetve megegyezés kérdése.

Mi mindenre van szükségünk egy kamerarendszerhez, nem elég csak a kamera, még sok apró dolog van amit meg kell vennünk hozzá.

A laikusok számára egy kis segítséggel szolgálunk, mi mindenre is kell figyelni, a vásárlás során.

1.) Analóg rendszereknél szükségünk van egy képrögzítőre (DVR).
A Képrögzítő feladata a biztonsági kamerák által közvetített kép felvétele és ennek tárolása a merevlemezre,mindezt dátummal és idővel ellátva.
A rögzítőhöz csatlakoztatott monitor segítségével az összes hozzá tartozó kamera képe látható, a kiválasztott kép nagyobb méretre hozható. A felvételek rögzítése lehetővé teszi, hogy dátumnak megfelelően visszakeressük, és kimentsük azokat.
AZ új technológia lehetővé teszi, a kamerakép fölösleges részeinek úgynevezett “kimaszkolását”, mozgásra történő képfelvételt.

A kimaszkolás alatt annyit értünk, hogy a kamerakép fölöslegesnek tartott részeit, például egy szobanövényt, szekrénysort, vagy bármi olyan tárgyat melyre nincs szükségünk kivehetünk a képből, így kevesebb helyet foglal.

A mozgásra való felvétel előnyös lehet éjszaka irodaházakban, raktárakban, ahol nincs vagy igen csekély a mozgás lehetősége.

A képrögzítés minősége szabadon választható, így rosszabb képminőség esetén több tárhely marad egy-egy merevlemezen.
Sokban hasonlít egy asztali számítógépre, mondhatni annak egy lebutított változata. Önálló operációs rendszerrel rendelkezik, használata viszont nem igényel számítástechniaki ismereteket, így működése megbízhatóbb.

A már említett merevlemezt nevezik még HDD-nek is. Ennek megválasztása igen egyszerű. Vegyünk például egy 5 kamerából álló rendszert, melynek képeit 2 hétig szeretnénk rögzíteni. Ehhez egy 2TB-os merevlemezre lesz szükségünk.

A kameráknak szükségük van tápellátásra, 1 kamerának 1A áramfelvételre van szüksége. Így az előbb említett példa alapján az 5 kamerához, elég egy 12V 5A-es kamera táp használata.
Végezetül a legfontosabb maga a kamera. Melyek 2 legelterjedtebb formája a dóm (kupola formájú), illetve kompakt (cső alakú) kilakítás.
Amennyiben szükségünk van monitorra, annak megválasztásánál vegyük figyelembe, hogy biztonsági megfigyelőrendszer része, így nagyobb felbontással kell rendelkezzen, illetve többórás folyamatos működsre kell alkalmas legyen.

2.) IP kamerák esetében már vidórögzítőről (NVR) beszélünk. Működése és felépítése megegyezik a képrögzítőjével.
A különbség a kamerákban rejlik, mivel nagyobbb felbontásról beszélünk ebben az esetben a merevlemez kapacitása is nagyobb kell hogy legyen. A fentebb említett példa alapján IP kameráknál már 3 TB –ot ajánlunk.

Az IP kamera tápellátása történhet PoE táplásással, Power Over Ethernet. Ezen technológia lehetővé teszi, hogy ugyanazon az Ethernet kábelen, amelyen a kommunikáció zajlik, tápellátást is kapjon az eszköz. Így nincs szükség külön tápegységre, vagy hálózati aljzatra, esetleg további kábelezésre. A kiépítési és fenntartási költségeket ezáltal csökkenthetjük, s egy rugalmas hálózati infrastruktúrát tudunk kiépíteni.

Összegezve:

Analóg kamera rendszer:
- Képrögzítő
- Merevlemez
- Kameratáp
- Kamera
- Monitor

IP kamera rendszer:
- Videórögzítő (PoE-s)
- Merevlemez
- Kamera
- Monitor

CCTV rendszer: Closed Circuits Television, magyarul zárt láncú videó rendszer. Lényege, hogy csak egy adott csoport fér hozzá a képekhez, videókhoz. Nem elérhető mindenki számára. Biztosítja az objektum területén használt kamerák működését, képek felvételét, tárolását, visszajátszását.

Day&Night: Éjjel látó funkció. Rossz fényviszonyok között, sötétben, lehetővé teszi a tárgyak és a környezet azonosítását.

Inframegvilágítás: A Day&Night funkció egyik technológiája. A kamera optikája körül helyezkednek el infravörös fényt kibocsátó LED-ek (IR LED). Működési hullámhosszuk 730 nm, 850 nm, 940 nm. Az emberi szem 720 nm-ig lát, így mikor nekünk már sötét van ezek segítségével a kamera látni fog.

Dual Stream: Kettős videó jelfolyam, lehetővé teszi, hogy a képek és videók rögzítése közben, azok adatait megtekinteni, küldeni, használni lehessen.

Felbontás, TVL: A kép részletgazdaságának és élességének mérőszáma. TVL = TV sor, minél nagyobb ez a szám annál jobb képet kapunk. 600 TVL már jónak mondható.

Fényérzékenység (Lux): A kép létrehozásához szükséges legkisebb fényszintet értjük. Minál kisebb ez az érték, annál sötétebben lát jól a kamera.

Néhány példa:
Felhőtlen nap 100.000 lux
Otthoni/irodai világítás 100-1.000 lux
Utcai világítás 1-10 lux
Tiszta éjjeli égbolt 0.001 lux
Felhős éjszakai égbolt 0.00005 lux

DVR: Digital Video Recorder, az analóg kamera rendszerekhez kifejlesztett ipari számítógép - többnyire Linux operációs rendszerrel - melynek feladata a kamera képek feldolgozása, fogadása tárolása.

NVR: Network Video Recorder, az IP kamera rendszerekhez kifejlesztett ipari számítógép, melynek feladata a kamera képek feldolgozása, fogadása tárolása.

Hálózati elérés (LAN): Interneten keresztül távoli elérést biztosít egy szoftver segítségével. Így elérhetővé teszi számunkra, hogy távolról beállítsuk a kamerákat, képeket, felvételeket archiváljuk, PTZ képes kamerákat vezéreljük.

PTZ: Forgatható, dönthető, vezérelhető optika, melyet főként térfigyelésre használunk. Automatikus mozgást is be lehet állítani a kamerákon, illetve kezelő személyzet távolról, hálózaton keresztül is irányíthatja. Speciális esetben beállítható úgy, hogy mozgásérzékelő vagy infrasorompó riasztására adott irányba fordul.

Tömörítés (H.264): A legkorszerűbb videojel tömörítési eljárás, melynek előnye a korábbiakkal szemben, hogy jobb képminőséget biztosít. Hálózati képátvitel esetén alacsonyabb sávszélesség szükséges, vagy nagyobb fps értékű videojel továbbítható.

fps: Frame per second, egy másodperc alatt megjelenített képkockák száma. 25 fps esetén 50 „fél-képkocka” sugárzását jelenti.

PAL video: Phase Alternating Line (= fázis váltó sorok) német cég által kifejlesztett analóg, színes televíziós rendszer. PAL szabvány szerint sugárzott kép 625 sorból áll (TVL).

HDD: Hard Disk Drive, merevlemez, azaz adattároló berendezés. Tárolókapacitása jellemzi abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá. 40GB – 8 TB. Írás és olvasási sebességet befolyásolja a lemez forgási sebessége (5400, 7200, 15000 rpm –fordulat per perc). Csatolófelülete, melyen az adatátvitel történik, lehet: ATA (PATA), SATA (SATA I, SATA II, SATA III), SCSI, SAS (Serial Attached SCSI), FC (Fiber Channel).

Kosár

 x 
Még nem helyezett terméket a kosárba.

Ha elakadt a megrendelésben, vegye fel velünk a kapcsolatot! info@radiorent.hu vagy +36 1 220 7126Oldalainkon HTTP sütiket használunk a jobb működésért. További információk