Füst és tűzjelző rendszerek

iskolai dohanyzas fusterzekelo rendszer 4

Füstérzékelés

Az iskolákban általában nagy problémát jelent a  diákok épületen belüli, elsősorban wc-ben való dohányzása. Nemcsak az iskola vezetése nézte rossz szemmel ezt a jelenséget, de a nem dohányzó diákok is felháborodtak azon, hogy csak dohányfüsttől bűzlő mellékhelyiségeket tudnak használni. Ennek a problémának a kezelésére a leghatékonyabb módszer a füstérzékelő rendszerek használata.

A cigaretta füst érzékeléshez kimagasló érzékenységű optikai füstérzékelőre van szükség. A CDR-727 érzékelőt pontosan ezekre a feladatokra  fejlesztették. Az érzékelőnek létezik elemes, lokális jelzésre alkalmas verziója, valamint riasztó rendszerhez köthető, vagy egyéb jelzőrendszerhez integrálható relé kimenetes változata is. Iskolák esetben a jelző rendszerhez köthető verzió a praktikusabb megoldás az integrálhatóság, nyomon követhetőség miatt. A rendszer felépítését tekintve az egyes helységekben elhelyezett érzékelők jelzéseit egy-egy rádiós átjelző modul továbbíthatja a vevő egység felé, melyen helységre lebontva látható honnan jött a jelzés, fény és hangjelzés formájában.

 

Megnevezés: Cigarettafüst érzékelő
Érzékelő típusa: Riasztóközponthoz illeszthető cigarettafüst érzékelő
Érzékelés: Optikai mérőkamra
Riasztás aktiválása: Füst közvetlen bemenete az érzékelőbe
Tápfeszültség: Tipikusan 12 V DC (9-33 V DC)
Elemek időtartama: -
Beindulási idő: 60 mp.
Érzékenység: Három tartomány
(magas, közepes, alacsony)
Érzékelési felület: Max. 65 m2
Szerelési magasság: Max. 2,6 m
Riasztás kikapcsolása: Az érzékelő tápelvételével
Akusztikus szignalizáció: Belső piezo sziréna
Optikai indikáció: Piros LED dióda
Színe: Fehér

fust erzekelo rendszer 2 1“megfulladok a cigifüsttől!” , “utálom, hogy füstszagú a ruhám, és az egész lényem egy pisilés után” , “asztmás vagyok, nem tudom használni a mosdót a *** diáktársaim miatt”
Számunkra fontos, hogy iskolánkban ne csak a szakmai feltételeket biztosítsuk a színvonalas oktatáshoz, de azokat a körülményeket is, amitől a diákok örömmel, jó hangulatban és főleg az egészségesre káros hatásoktól mentes környezetben tölthetik el az idejüket. Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások miatt IS szükségessé vált egy olyan rendszer telepítése, ami által drasztikusan visszaszorítható az iskolán belüli dohányzás. A füstérzékelő rendszerrel kapcsolatban a rendeltetésszerű használat mellett a következő szempontok is fontosak voltak számunkra: 1. a diákok ne tudják hatástalanítani 2. egy esetleges riasztás alkalmával be lehessen azonosítani, hogy melyik mellékhelyiségben dohányoztak, 3. legalább 30 felhasználónak legyen hozzáférése a riasztó kikapcsolásához.

fust erzekelo rendszer 1 2Az iskolába telepített füstérzékelő és riasztó rendszer ennek megfelelően

 • azonnal beriaszt már kis mennyiségű cigarettafüst esetén is (1-2 slukk)
 • a mellékhelyiség külső falán, az ajtó fölé felszerelt riasztó egység fény és hang jelzéssel (10 dB szirénahang, nagyon hangos) jelzi, hogy mely mellékhelyiségben dohányoznak
  • mivel az iskola mind a 4 szintjén vannak ügyeletes tanárok, kizárt a meglógás lehetősége
 • a riasztót csak speciális kulccsal lehet kikapcsolni, mely kulcsmásolóban nem másolható
 • szabotázs védett, ami azt jelenti, hogy azonnali riasztás történik
  • a füstérzékelő egység megrongálása, védőburkolatának eltávolítása
  • a füstérzékelő egység nedves vagy vizes ronggyal, vizes papírral való érintkezése
  • a vezetékek elvágása
  • a kapcsolótábla védőburkolatának eltávolítása esetén is.


"Örömmel tapasztaltuk, hogy már az első 2 hetes éles üzemelés ideje alatt is drasztikusan csökkent , ezt követően pedig teljesen megszűnt az iskolán belüli dohányzás. 

Terméküket ezúton is ajánlom további felhasználók számára!"

Nagy László
igazgató
Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi
Baptista Középiskola és Szakiskola

 Kérje projektjére szabott ajánlatunk itt

 

Tűzjelző rendszerek

fust erzekelo rendszer 3Bármilyen épületben történő tűz hatalmas károkat tud okozni. Ezeknek a nem kívánt eseteknek az elkerülése érdekében, érdemes a tűzjelző rendszerek használata. A rendszer folyamatosan figyeli környezetét és érzékelőik automatikus riasztást adnak. Érzékelő fajták közé tartoznak  a hő-, láng-, füst-, hőmérséklet-, gázérzékelők. A tűzjelző rendszerek feladata nem merül ki a riasztásban, az épület egyes berendezéseinek vezérléséért is felelős. Ilyen például a liftek földszintre vezérlése, a menekülési útvonal szellőztetésének beindítása, tűzszakaszok lezárása, oltásvezérlő rendszerek beindítása. Az érzékelők mellet fontos szerepet kapnak a kézi jelzésű adók, és vészhelyzet esetén a riasztást közvetítő eszközök, mint a szirénák, fényjelzők, grafikus megjelenítők és másodkijelzők. A tűzjelző rendszerekre nagyon szigorú előírások vonatkoznak, melyek be nem tartása, súlyos következményekkel jár.

Mit várunk egy tűzjelző rendszertől:

 • Azonnal jelezze a füstöt, tüzet, megemelkedett hőmérsékletet és az érzékelő esetleges meghibásodását.
 • Adjon pontos tájékoztatást, a tűz helyéről.
 • Adjon pontos tájékoztatást, a rendszer állapotáról.
 • Szabotázs védelem. Azonnali riasztás rongálás, védőburkolat eltávolítás esetén.

Füstérzékelés esetén egy kicsit más a helyzet. A cigaretta füst érzékeléshez kimagasló érzékenységű optikai füstérzékelőre van szükség, mely az esetleges téves riasztás lehetőségét is fokozza (porosodás, párásodás). A CDR-727 érzékelőt ilyen feladatra fejlesztették. Az érzékelőnek van elemes, lokális jelzésre alkalmas verziója, valamint akár riasztó rendszerhez, vagy egyéb jelzőrendszerhez integrálható relé kimenetes változata is. Iskolákba például

A tűzjelző rendszerek érzékelői:

fusterzekeloA füstérzékelőben egy szívóberendezés van elhelyezve, mely folyamatosan szívja be a levegőt a csőhálózatba. A levegőmintát megszűri a portól és egyéb szennyeződésektől. Egy érzékelőkamrában lézerfény törik meg az esetleges füstrészecskéken. A szoftveres jelfeldolgozást követően a füstérzékelő továbbítja a jelet tűzjelző központnak, mely dönt és további vezérléseket ad ki amennyiben szükséges. Nagy előnye, hogy az ember számára már nem látható füstrészecskéket is felismeri, és sok esetben megelőzhető a fölösleges oltóanyag felhasználása is.

hoerzekeloA hőérzékelő a figyelt tér hőmérséklet változását figyeli. Két fajtája létezik, egyik a hőmérsékletet figyeli, mely, ha egy előre megadott értéket elér, riaszt. Míg a másik ettől független, és a hőmérséklet változásának sebességét méri. Nagy belmagasságú helyiségekben (7,5 m nem magasabb) nem alkalmazható.

kezi jelzesadoKézi jelzésadó közvetlen emberi beavatkozásra alkalmas tűz esetén. Telepíthetők önállóan, vagy automatikus jelzésadókkal együtt. Felhasználása igen egyszerű, az üveglapot be kell törni, majd a gombot megnyomni.

langerzekeloLángérzékelő a tűz lángja által kibocsátott sugárzásra reagál, két típusát ismerjük. Az infravörös lángérzékelő 850 nm-nél nagyobb sugárzásra, míg az ultraibolya lángérzékelő a 300 nm-nél kisebb sugárzásra reagál.

gazerzekeloGázérzékelőket főként a garázsokban, parkolóházakban használnak, hiszen itt a legnagyobb valószínűsége mérgező gázok nagy mennyiségű kialakulására a mindennapokban.
A gázérzékelők családi házaknál is igen hasznos lehet. Ezen érzékelők a robbanás- és mérgezésveszélyt okozó anyagok jelzésére szolgálnak. A földgáz, propán-bután, és szén-monoxid érzékelése már korán megtörténik és hang-, fényjelzéssel figyelmezteti a környezetben jelenlévőket.

Kérje projektjére szabott ajánlatunk itt

 

 • vezetékes érzékelővel
 • bővíthető kivitel
 • riasztóközponthoz köthető
 • relé kimenettel
 • TELEPÍTÉST IGÉNYEL!

 • cigarettafüst érzékelőhöz

 • cigarettafüst érzékelőhöz

Találatok: 1 - 3 / 3

Kosár

 x 
Még nem helyezett terméket a kosárba.

Ha elakadt a megrendelésben, vegye fel velünk a kapcsolatot! info@radiorent.hu vagy +36 1 220 7126Oldalainkon HTTP sütiket használunk a jobb működésért. További információk