Duplex

Duplex kapcsolat

Duplex (full duplex, teljes duplex, two-way communication, kétirányú összeköttetés). Két végpontot összekötő, fizikai vagy logikai kapcsolat. A kapcsolaton keresztül egyidejűleg mindkét irányban küldhetők adatok. Duplex kapcsolathoz általában egyszerre legalább két vivőfrekvenciát használnak az állomások. Duplex átvitelre mindennapi példa a telefon. Az adó és a vevő egyszerre és folyamatosan adja és veszi az adást, nincs közben várakozási, vagy átállási idő. Analóg rádiótelefonnál az 1. készülék egy frekvencián sugározza folyamatosan az adást, ezt a 2. készülék veszi folyamatosan. A 2. készülék adását az 1. készülék egy másik frekvencián (az előzőtől különböző) sugározza folyamatosan és azt az 1. készülék veszi.

Duplex üzemmód

Duplex üzemmód: duplex rádiók közötti üzem (összeköttetés). Minden - jellemzett - összeköttetés rádiós és kétirányú: fél duplex vagy duplex; a rádiónak van vevő- és adórésze. A jellemzés alapja nem is az összeköttetés, hanem a rádió működése, üzemmódja. Pontosabban az, hogy a vevő- és az adórész tud-e egy időben zavartalanul működni. Az egyszerre venni és adni is tudó rádió bonyolultabb.

Duplex rádió

Duplex rádió, duplex üzemmódú rádió: egyidejűleg képes venni és adni; a vevője és adója egy időben üzemel, kétfrekvenciás üzem jellemzi.

Duplex frekvenciahasználat

Az összeköttetéshez két vivőfrekvencia kell. A kapcsolat lehet szimplex, fél duplex vagy duplex is.

Mobil relé

Mobil relé üzemmód: két kétfrekvenciás szimplex rádió (A és C) közötti összeköttetést egy duplex rádión (B, átjátszón, bázisállomáson) keresztül valósítja meg. Kétfrekvenciás üzem jellemzi.

Ha nem akarsz lemaradni aktuális kedvezményünkről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Oldalainkon HTTP sütiket használunk a jobb működésért. További információk